петак, 13. април 2018.

Finska Pulla ( Bulla )

Već sam pisala da je počelo me mrzi da pišem recepte i onda budem u zaostatku sa pisanjem i tek onda mi bude problem, ali moram i to završiti...pre par nedelja sam malo "surfala" netom i vidim na ovo pecivo, koje nam stiže iz Finske, dopalo mi se na prvi pogled jer u testo ide kardamom a znam koliko su mi testa mirisna, pa rekoh sebi, hajde da isprobam ovo testo..mi smo se oduševili, nadam se da ćete i vi.


1 cup = šolja od 250 ml
Sastojci:  250 ml suvih brusnica, 1/4 šolje tople vode, 20 g svežeg ili 7 g suvog kvasca, 5 šolja brašna, 2/3 šolje šećera, 1 kašičica mlevenog kardamoma, 1 1/4 kašičice soli, 3/4 šolje hladnog putera isečenog na kockice, 1 1/4 šolje toplog mleka, 1 veće jaje
i još: 1 žumance za premazivanje

Priprema:  Suve brusnice ( ako ih nemate može i suvo grožđe ) preliti sa vrelom vodom i ostaviti da nabubre oko dvadesetak minuta, ocediti od vode i osataviti ih sa strane.
U toplu vodu staviti kvasac, dodati šećer, izmešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.

Prosejati brašno, dodati so, šećer, mleveni kardamom i na kraju dodati hladan puter isečen na kockice.
Utrljati puter u brašno i sjediniti u masu koja na kraju treba da vam izgleda mrvičasta.
Dodati toplo mleko, blago umućeno jaje i nadošli kvasac i varjačom iztmešati da dobijete meko testo.
Dobro pobrašniti radnu površinu, isipati meko testo i početi da mesite i mesite ga sve dotle dok ne dobijete glatko i elastično testo. Dodavati po malo brašna samo dotle dok ne dobijete testo, koje se ne lepi za radnu površinu.
Rastanjiti testo u pravougaonik i posuti sa omekšalim brusnicama ili suvim grožđem, zaviti u rolat i onda polako taj rolat mesiti ponovo i po malo dodavati brašno dok se sve brusnice ne raspodele podjednako po testu,ako koja ispadne dok mesite samo je ugurajte ponovo u testo.
Na kraju testo treba da bude elastično i po malo lepljivo.

Vanglicu premazati sa hladnim puterom i staviti umešeno testo, koje ste oblikovali u loptu.
Pokriti providnom folijom ili kuhinjskom krpom, ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči. U zavisnosti koliko vam je prostorija topla, trebaće od sat do dva sata da se testo podigne.

Naraslo testo isipati na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na pola i svaku polovinu podeliti na 3 dela i svaki deo rastanjiti u tanji rolatić i ta tri rolatića uplesti u pletenicu.
Staviti na pleh pek papir i preneti upletenu pletenicu, po želji možete upletenu pletenicu staviti u duži a uži pleh, pokriti sa providnom folijom i ostaviti sa strane.
Tako isto uraditi i sa drugim delom testa. Ako stavljate obe pletenice na 1 pleh, budite sigurni da ostavite razmak između pletenica oko desetak cm.
Ja sam moje pulle pravila u 2 pleha.
Ostaviti da testo ponovo naraste.
Kad je naraslo premazati sa umućenim žumancetom, koje ste umutili sa nekoliko kapi mleka, posuti sa bademima u lustićima i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 40 do 50 minuta ili dok vam lepo ne porumene.

Ohladiti na žici, iseći na komade, posuti prah šećerom i poslužiti sa kafom ili čajem. 
Kod nas se jedna pulla pojela a druga je bila u zamrzivaču i data je deci da imaju za doručak.


Нема коментара:

Постави коментар