понедељак, 15. април 2019.

Pasta sa rapini ( broccoli rabe )

Ja obožavam ovo povrće, ne znam da li ga vi imate, ali ovde u Kanadi ga ima u svakom supermarketu i cena mu je relativno pristojna, liči na brokoli, ali nije brokoli. Za ovo povrće sam saznala pre mnogo godina dok sam radila sa kolegenicom, koja je bila Italijanka i sećam se da je ona svakog petka donosila sendvič sa tim povrćem..ovih dana ja mnogo manje jedem meso i mlečne proizvode i danaas mi je palo na pamat da bih mogla da pripremim pastu sa njim..uz minimalne napore i provedenog vremena u kuhinji, dobila sam odličan ručak. Ako imate prilike da nađete ovo povrće, probajte da ga pripremite na ovaj način, ili bilo koji način da vi volite.


Sastojci:  1 kg rapini ( broccoli rabe ) 45 ml maslinovog ulja, 4 do 5 većih čenova belog luka krupnije iseckanih, 1 do 2 kašičice tucane paprike, sok od pola limuna, 450 g paste po vašem izboru, so i biber.

Priprema:  U veću šerpu staviti vodu da provri. Ne pisano pravilo je za svakih 100 g paste, potrebno je 1 l vode i kad je voda provrela, pre nego što stavite pastu u vodu, sipati 1 kašiku soli i tek onda dodati pastu. Kuvati je po uputstvu proizvođača. Moja pasta je bila od braon pirinča i ja sam je kuvala malo duže od obične paste.

Dok se pasta kuva, oprati i očistiti rapini. Ja obično deblje stabljike ne bacam, samo odsečem vrlo malo od dna koje je malo promenilo boju. Deblje stabljike iseckam na sitne komadiće i ostavim ih na stranu. Lisnate delove i cvetove iseckam na malo krupnije.

U veći tiganj sipati ulje i dodati beli luk i pržiti ga da samo zamiriše, dodati stabljike, koje ste ostavili sa strane i pržite sve zajedno samo da stabljike malo omekšaju, dodati ostatak povrća i pržiti sve zajedno, samo da povrće svene.

Ocediti pastu od viška tečnosti ( ostavite nekoliko kašika vode u kojoj se pasta kuvala ) i sipati oceđenu pastu u tiganj, zajedno sa povrćem i pržiti stalno okrećući samo da se sve sjedini.
Posoliti i pobiberiti po ukusu, nacediti sok od pola limuna,( ne morate ako nećete )  dodati tucanu papriku i kašiku dve vode u kojoj se pasta kuvala, izmešati i poslužiti toplo uz dodatak sveže izrendanog pecorino sira.


Ovo je idealan ručak za vegeterijance, pošto ja postim, kod mene nije bilo sira. Za vas, koji ne postite, prvo možete da propržite malo suve slanine / špeka, pa dodati sve ostalo i mogu da vam kažem da je fantastično i sa njom...Koji god način da napravite, nećete se pokajati.

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар