субота, 8. јун 2019.

Pogača cvet sa mladim lukom

Odavno nisam napisala ni jedan recept, jednostavno nisam imala volje ni za pisanjem ni za slikanjem, ali kuvalo se jer se jesti mora. Prošao je jedan težak trenutak u našem životu, kada smo za uvek morali da se rastanemo od nama veoma drage prijateljice, teško je, ali moramo da živimo, ona će uvek ostati da živi u našim srcima dokle god smo mi živi.


Sastojci:  315 g brašna + 20 do 25 g za doradu testa, 1 kašičica šećera, 5 g suvog kvasca, 1 puna kašičica soli, 180 ml mlakog mleka, 1 umućuno jaje - 1 kašika za premazivanje testa, 45 g omekšalog putera, 1 puna kašika kisele pavlake
Za premazivanje: 80 g omekšalog slanog putera, 2 čena pasiranog belog luka, 2 pune kašike sitno iseckanih zelenih perca od mladog luka, po ukusu so

Priprema:  U zdelu prosejati brašno, dodati šećer i kvasac i sve izmešati, dodati so i sjediniti sa brašnom.
Dodati umućeno jaje, ali odvojiti jednu kašiku za premazivanje pogače pre nego što se peče, 1 kašiku kisele pavlake i toplo mleko i varjačom zamesiti testo, imaćete veoma meko i lepljivo testo. Na kraju dodati omekšali puter i rukom, ili varjačom, sjediniti puter sa testom.
Isipati na radnu površinu i lupati testo o radnu površinu dok ne počne da se manje lepi, trebaće vam vremena, oko desetak minuta.
Posipati sa vrlo malo brašna od onog što ste ostavili na stranu ( 20-25 g ) i pored tog brašna, testo će biti meko i lepljivo ali se uzdržite od dodavanja ekstra brašna, jer baš takvo testo će vam dati mekoću hleba..
Na kraju, kad se testo vrlo malo lepi za ruke, podmazati zdelu sa malo ulja i sa vrlo malo pouljenim rukama oblikujte testo u kuglu i vratite u zdelu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Dok testo raste, pripremite namaz.
Perca mladog luka oprati i osušiti i iseckati što sitnije možete, ako nemate perca, koristite vlašac ili peršun, dodati omekšalom puteru, takođe dodati sitno iseckan beli luk i ako je potrebno malo soli.
Ostaviti na stranu.

Naraslo tasto isipajte na radnu površinu i podeliti na 16 jednakih delova i svaki deo oblikovati u kuglicu.
Kuglicu okrenutri na gore ( donji deo je neravan pa ćemo prstima razvući da bude ravan, na jednoj od mojih slika u kolažu, tamo gde je presavijen krug možete da vidite o čemu pričam, jer ja sam taj krug rastanjila onako kako mi je kuglica stajala, bez da sam je okrenula ) i prstima oblikujte u krug širine oko 6cm, premažite sa omekšalim puterom, presaviti na pola i onda krajeve okrenuti prema vama i sastavite ih. ( pogledajte kolaž )


Pleh prečnika 24 cm blago premazati puterom ili prekriti pek papirom i ređajte pripremljene cvetove u krug, ostaviti malo mesta između, ostatak pripremljenih cvetova staviti u sredinu. Ako imate višak putera sa začinskim biljkicama, premazati preko ispečene pogače.
Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da još jednom naraste ( ne treba više od pola sata jer je sada toplo vreme )
Naraslo tesato premazati ostatkom umućenog jajeta u koji ste dodali malo mleka ili vode i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko pola sata ilki dok vam lepo ne porumeni.
Ostaviti još desetak minuta u kalupu pa tek onda izvaditi i poslužiti toplu pogaču.

Idealna je za predjelo sa suhomesanatim narescima ili uz jogurt ili kiselo mleko za večeru.




Prijatno!!!!

6 коментара:

  1. Divna pogača, odlična ideja. Kod tebe je sve za desetku. Pozdrav vrhunskom majstoru kulinarstva

    ОдговориИзбриши
  2. Draga gospođo Zorice,
    recepti su vam divni i zanimljivi, kao i slike. Divim se vašem kulinarskom umeću!
    U naš Uskršnji meni sam uvrstila ovu pogaču, pa sam htela da vas pitam šta mislite, da li može da se testo pripremi dan ranije a da se peče sutradan?
    Topli pozdrav iz Beča

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mada ovu pogaču nisam nikad pravila na taj način, ali mislim da možeš ( samo je dobro pokri i ostavi preko noći u frižider, ona će da naraste. Molim te, javi mi se posle Uskrsa. Puno toplih pozdrava i od srca ti hvala. Srećan vam Vaskrs!!!

      Избриши
  3. Draga Zorice, hvala i vama srećan Uskrs! Pogača je ispala odlična, uživali smo u njoj. Ipak sam je pripremala u nedelju, da ne bih rizikovala uskršnji ručak :-) Svako dobro i hvala na receptu!

    ОдговориИзбриши