четвртак, 20. јун 2019.

Puding od svežih jagoda

Kod nas jagoda ima preko cele godine ali isto tako mislim da se ovaj puding može napraviti od bilo kog drugog voća..kod mene će uskoro biti od kajsija a posle od bresaka.


Sastojci:  250 g svežih ili zamrznutih jagoda, 50 g šećera, 2 žumanca, 20 g gustina, prstohvat soli, 375 ml mleka, 1 kašičica vanile li 1 kesica vanilinog šećera, slatka pavlaka, sveže jagode, listići mente

Priprema:  Jagode oprati, osušiti i iseckati na komadiće, posuti šećerom i ostaviti da odstoje 10 do 15 minuta da ispuste svoje sokove. Ako koristite smrznute jagode, prvo ih odmrznite i pospite šećerom.
Staviti u manju šerpicu i kuvati jagode sa šećerom dok voće ne omekša a sok počne po malo da se zgušnjava.

Dok su se jagode kuvale, umutiti žicom za mućenje, 2 žumanca sa prstohvatom soli,  gustinom i vanilom. Dobićete gustu masu, dodajte vrlo malo mleka i sjedinite sve zajedno.

Sipati jagode u blender ili samleti štapnim mikserom i vratite u šerpicu, ( ako koristite maline ili kupine, njih procedite kroz cediljku da odstranite semenkice ) dodati svo mleko ( možete da koristite mleko po vašem izboru, kravlje, bademovo, kokosovo, pirinčano ili sojino ) i kuvati da provri.
Provrelo mleko sipati po malo u umućena jaja i stalno mutite žicom i na kraju vratite nazad u šerpicu i kuvati na osrednjoj temperaturi, stalno mešajući dok se ne zgusne.
Sipati u zdelice iz kojih ćete poslužiti ili sipati u veću zdelu, prekriti preko pudinga providnom folijom, da se ne stvori korica i ostaviti da se potpuno ohladi i stegne.


Pre služenja umutite slatku pavlaku, sipati puding, ili ako je već u posudama iz kojih ćete poslužiti, skinuti foliju, ukrasiti slatkom pavlakom, svežim jagodama i listićima mente.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар