U frižideru je bilo nekoliko namirnica koje,ako se ne iskoriste za dan dva, mogu da se bace...ovaj recept, od moje bugarsake blogerice Yoly, je došao kao kec na desetku.Probajte, možda će se i vama dopasti, ova,spolja hrskava a unutra meka, pita.
Sastojci: malo više od pola pakovanja kora za baklavu i pite, 75 g otopljenog putera, 75 g suhomesnatog ( šunka, suvi vrat,pršuta...), 100 g sečenog u male kocke,kačkavalja, 1 struk iseckanog praziluka, 2 XL jajeta, 5- 6 kašike kiselog mleka, jogurta ili gustog jogurta, po ukusu soli
Priprema: Praziluk oprati,odstraniti spoljne listove i sitno iseckajte samo beli i
svetlo zeleni deo ( ja sam koristila i tamniji deo, samo sam odstranila
sve spoljne listove i samo onu sredinu sam ostavila ) i staviti u
zdelu. Suhomesnato takođe iseckati na sitnije kocke i na kraju i
kačkavalj ( ja sam koristila gouda sir ) iseckati na sitnije kocke. Sve
zajedno izmešati i ostaviti sa strane.
Otopiti puter.Na radnu površinu staviti
jednu koru, blago je premazati sa otopljenim puterom, staviti drugu koru
preko i nju premazati blago sa puterom i tako isto uraditi i sa trećom
korom.
Sklopiti je u obliku harmonike i staviti u pekač, koji ste prethodno premazali sa puterom ili sprejom za pečenje.
Tako uradite i sa ostalim korama, ali ne smete da previše kora natrpate u pekač, mora da bude malo prostora između kora. Meni je trebalo 18 kora za sve.
Sklopiti je u obliku harmonike i staviti u pekač, koji ste prethodno premazali sa puterom ili sprejom za pečenje.
Tako uradite i sa ostalim korama, ali ne smete da previše kora natrpate u pekač, mora da bude malo prostora između kora. Meni je trebalo 18 kora za sve.
Rukom raspodelite iseckano suhomesnato, praziluk i sir svuda po malo
između kora.Premazati kore odozgore, sa malo preostalog putera.
Umutiti jaja dodati kiselo mleko ( ja sam koristila domaće kiselo mleko i
preliv mi je bio po malo gust dodala sam oko 2 kašike kisele vode ) ili
jogurt ( ja nisam dodavala so jer mi je puter bio slan i suhomesnato je
slano ) i sa kašikom, svuda između nabora, sipati po malo.
Zagrejati rernu na 185*C i peći putu oko 30 do 35 minuta dok vam lepo ne porumeni.
Ohladiti je i poslužiti.
Prijatno!!!!!!
Slaba sam na ovakve pite, super mi je ovaj način "harmonika" slaganja, a u ovoj kombinaciji ovo je fini laganiji ručak !
ОдговориИзбришиNama je ovo bio kasni doručak i rani ručak i izuzetno nam je prijalo. Hvala ti.
ИзбришиPa draga moja da mi zasviramo na ovoj divoti!
ОдговориИзбришиMožeeeeee a može i da zaigramo. Zagrljaj:))
ИзбришиČesto pravim običnu gibanicu slažući je kao harmoniku a ovo je super ideja da se može kombinovati i sa ostalim namirnicama koje imaš, probaću i sa zeljem...
ОдговориИзбришиJoj Zoro moja, i ja bih volela sa mladim zeljem....mmmmmmmmm Topli pozdrav.
ИзбришиOh, you have made Yoli's lovely banitsa! I also found it adorable and am planning to make it these days :) It was delicious, wasn't it! :) Have a nice day, Zoki. Hugs :)
ОдговориИзбришиTiKi it is so good. I made it yesterday and my husband and I really enjoyed it.It was for our late breakfast and early lunch. If you did not make it, try it soon. Hugs, my dear friend:))
ИзбришиАма голямо си ми слънце, Зоки. Благодаря ти от сърце, мила моя. Винаги знаеш как да ме зарадваш!
ОдговориИзбришиYoly,thanks a million on this beautiful and very tasty banica. My husband and I love it and very soon I will make it again. Hugs and kisses my dear Yoly:))
Избриши