Ja ne volim kolače a ni torte ali kreme obožavam i za mene ovakva količina krema je sasvim dovoljna da se zasladim i zadovoljim svoju dušu.
Sastojci: 4 žumanca, 150 g šećera ili zaslađivača po vašem izboru, 500 ml punomasnog mleka, 4 do 5 kapi prirodnog ulja pomorandže, 14 g želatina, 125 ml hladne vode, 2 kašičice vanilla paste ili vanil ekstrakta, 250 ml slatke neutralne pavlake 35% mm, voće po izboru, voćni sirupi, rendana čokolada, nana
Priprema: U hladnu vodu staviti želatin i ostaviti da nabubri. Umesto želatina možete koristiti agar agar.
Staviti mleko da se greje, dodati vanilla paste ili ekstrakt vanile i prirodno ulje od pomorandže, ako ga nemate možete da koristite koricu pomorandže ( koja treba da je ne prskana )Odvojiti žumanca od belanaca i umutiti žumanca sa šećerom u gustu i svetlu kremu.
Kad je mleko provrelo, sipati po malo vrelog mleko u umućena žumanca i mutiti stalno žicom za mućenje, jer hoćemo da prilagodimo žumanca temperaturi mleka, u protivnom žumanca se mogu zgrušati i nećete imati lepu glatku kremu.
Ako koristite koricu pomorandže, onda procedite mleko pre nego što sipate po malo u umućena jaja.
Vratite nazad masu od jaja i mleka i kuvati na niskoj temperaturi nekoliko minuta, stalno mešajući žicom.
Skloniti sa ringle, i dodajte otopljen želatin i mešajte dok se želatin ne istopi.Ostaviti da se ohladi da bude sobne temperature.
U kremu sobne temperature pažljivo dodajte umućenu pavlaku i žicom za mućenje sjediniti sve zajedno.
Sipati u zdele ili čaše iz kojih ćete poslužiti, pokriti providnom folijom i ostaviti u frižider najmanje 6 sati a najbolje preko noći da se krema lepo stegne.
Ja nisam ranije pravila ovu kremu i nekim slučajem, kad sam kremu sipala u čaše, pavlaka se odvojila i "popela" gore tako da sam dobila kremu u dve boje..
Kad ste spremni da kremu poslužite stavite šta želite odozgore preko kreme, kod mene je sitno iseckana breskva, ukrasiti nanom i po želji možete posuti prah šećerom, a ne morate i poslužite, dobro rashlađeno.
Prijatno!!!!!
Нема коментара:
Постави коментар