субота, 21. новембар 2020.

Vanilice sa orasima

Moj muž obožava suve kolače uz kafu ili čaj a ovi kolačići su izuzetno dobri i što duže stoje to su bolji. Ovo nisu originalne naše vanilice, jer one se prave sa mašću, ovo je pravljeno sa puterom ali su podjednako dobre kao i naše vanilice.


Sastojci:  115 g omekšlog putera, 100 g šećera, 1 veliko jaje, 45 ml mleka, 1 kašičica vanilinog ekstrakta ili 1 kesica vanilinog šećera, 250 g brašna, 65 g mlevenih oraha, 1 kašičica praška za pecivo, džem za spajanje vanilica i polutke oraha za ukrašavanje

Priprema: U zdelu prosejati brašno, dodati prašak za pecivo i samlevene orahe, izmešati i ostaviti na stranu.

U drugu zdelu umutiti puter sa šećerom u penastu masu, dodati jaje i vanilu i sjediniti sve zajedno.
Mutiti i po malo dodavati mešavinu od brašna i oraha, dok ne sjedinite sve zajedno.
Isipati na radnu površinu i podeliti na dva dela, malo rukom pritisnuti da oblikujete u disk, zaviti u foliju i ostaviti bar sat vremena u frižider.

Izvaditi iz frižidera i na blago pobrašnjenoj površini rastanjiti testo ( pomažite se sa malo brašna ili gustina preko testa, ako vam se lepi za oklagiju ) debljine oko 3/4 cm. Vaditi krugove modlicon, koju ste prethodno zaronili u brašno, veličine oko 5cm.
Ređati krugove na pleh, koji ste prekrili pek papirom i ostaviti razmak između krugova.
Zagrejati rernu na 175°C i peći ih oko 10 do 12 minuta ili dok vam blago ne porumene okolo ivica.
Ostaviti vanilice da se ohlade.

Spajati vanilice nekim tvrđim džemom ili nutelom i ostaviti ih da malo odstoje.
Posuti ih prah šećerom, staviti po malo džema odozgore i zalepiti pola jezgra oraha i ostaviti da se osuše ili ih vrlo pažljivo naređati u kutiju ili ih poslužiti odmah, izbor je vaš.

Kolačice možete i zamrznuti, ali ih nemojte spajati sa džemom a mogu se jesti i bez spajanja.
Originalni recept traži da se stavi 200 g šećera, meni je to bilo previše i stavila sam samo 100 g i sasvim je dovoljno.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар