четвртак, 5. новембар 2020.

Cimet rolnice sa ukusom baklave

Za sve vas koji volite zalivene kolače. Ovo je nešto novo i zanimljivo, jedete cimet rolnice a mislite da je baklava.Bogat ukus i miris divnih rolnica.


 
Sastojci za testo: 500 g namenskog brašna +-50 g za doradu testa, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 250 ml toplog mleka, 30 g šećera (kristal), 1 kašičica soli, 2 jajeta, 115 g putera
Sastojci za punjenje: 150 g očišćenih pistaćia, 150 g oraha, 150 g pečenih i očišćenih lešnika, 25 g braon šećera, 2 kašike cimeta, 115 g otopljenog putera
Sastojci za agdu: 200 g šećera, 300 ml vode, pola korice od 1 pomorandže, sok od pola limuna, 1 štapić cimeta, nekoliko kolutova limuna

Priprema:  Ova vrsta testa se može zamesiti uveče ( brioche ) i sutra uraditi sve ostalo ili, uradite ceo postupak, pokriti i ostaviti u frižider preko noći i sutra ujutru samo ostaviti da se rolnice podignu na sobnoj temperaturi i ispeći ih.
Meni lično su lepše kad se ispeku odmah, preliju agdom i ostave da odstoje dok se ne rashlade.
Izbor je vaš a imate nekoliko načina kako da ih napravite.

Puter iseći na kockice i ostaviti na sobnoj temperaturi da omekša.
Brašno prosejati, dodati suvi kvasac ( ako koristite svež kvasac prvo ga otopiti u malo toplog mleka sa dodatkom šećera ) šećer, so i sve sjediniti.
Mleko zagrejati i dodati u brašno, zajedno sa jajima i umesiti testo. ( ja sve ovo radim mikserom ) Kad je testo umešeno, dodavati po malo omekšali puter i svaki put dobro testo sjediniti sa puterom.
Ako nemate mikser, ovo može i rukom da se uradi samo će uzeti malo više vremena.
Kad ste testo sjedinili sa puterom biće dosta meko. Posuti radnu površinu sa malo brašna i domesiti testo rukom, ako je potrebno, dodavati samo po malo brašna da dobijete testo, koje se po malo lepi za ruku.
Zdelu posuti sa malo brašna, testo oblikovati u kuglu, staviti u zdelu te i odozgore posuti sa malo brašna.
Pokriti kuhinjskom krpom ili providnom folijom i ostaviti na toplom mesti da se testo udvostruči.

Dok testo raste, skuvati agdu.
U manju šerpicu staviti šećer, vodu, štapić cimeta i koricu pomorandže, ali bez belog dela, jer taj deo je gorak.
Kuvati dok agda ne počne po malo da se zgušnjava, ali ne previše. Kad je agda skuvana izvaditi štapić cimeta i koricu pomorandže i dodati sok od pola limuna i nekoliko kolutova. Ostaviti sa strane.

Lešnik prepeći malo u rerni i oljuštiti od kožice.
Staviti u multipraktik orahe, pistaćio ( ako nemate pistaćio može i blanširani pečeni badem ) i očišćene lešnike i samleti ali da je krupnije mleveno.
Isipati u zdelu, dodati cimet i braon šećer i izmešati sve zajedno. Ostaviti na stranu.

Blago pobrašniti radnu površinu i isipati narasli testo tako što ćete samo da okrenete zdelu, testo bi trebalo samo da ispadne, ako ne ispadne, lupkajte po malo o radnu površinu dok ne ispadne.
Posuti sa malo brašna i odozgore i oklagijom rastanjiti testo oko .05cm debljine u kocku.
Testo kad se tanji trebaćete da se pomažete sa po malo brašna jer se lepi za radnu površinu.
Omekšalim puterom pažljivo premazati celo testo.
Posuti svuda po testu pripremljen nadev od orašastih plodova i malo rukom, vrlo nešno pritisnuti svuda po testu.
Zaviti u čvrst rolat.


Kalup ili manji pekač,veličine 22cm X 33cm ili vrlo sličnih veličina, premazati puterom.
Izmeriti rolat i podelite na 12 delova. Oštrim nožem iseći rolatiće i ređati ih u podmazan kalup.
Pokriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom da testo još jednom naraste. Ovo što vidite na slici je gde su rolnice već popunile kalup.


Uključiti rernu na 175°C da se zagreje.
Peći rolnice oko 35 do 45 minuta ali pazite da vam ne izgore.
Pečene rolnice izvaditi i ostaviti kratko da se prohlade i onda sipati pripremljenu agdu preko njih.


Ostaviti ih da se potpuno ohlade i tek onda ih poslužiti, znači isto kao što bi ostavili baklavu da se ohladi pre služenja.
Rolnice nisu sočne kao što je baklava, ali su fino natopljene agdom i odlične su uz čaj ili kafu.


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар