петак, 27. новембар 2020.

Pikantna čorba od batata i sočiva

 Idealna čorba za dane posta, posebno što je veoma zasitna i može da vam bude kompletan ručak.


Sastojci:  200 g očišćenog sočiva / leće, 300 g iseckanog crnog luka, 500 g očišćenog i na kocke isečenog batata, 2 do 3 čena belog luka, 1 do 2 kašike ljutog ajvara, 1 manja konzerva sitno isečenog paradajza, 1.5 l vode ili povrtnog temeljca, 2 šargarepe, 2 kašičice izrendanog djumbira, 1/2 kašičice cumina, 1/2 kašičice turmerika, 1/2 kašičice, ili po ukusu, dimljene ljute paprike, svež korijander ili peršun, 2 lista lovora, so i biber po ukusu, i oko 50 ml maslinovog ulja

Priprema:  U šerpu u kojoj ćete kuvati čorbu, sipati maslinovo ulje i kad se zagrejalo dodati iseckan crni luk i šargarepu, koju ste očistili i isekli na manje kockice i pržiti oko 3 do 4 minuta.

U to dodati sitno iseckan beli luk i djumbir i pržiti vrlo kratko, samo da zamiriše i onda dodati začine, cumin, turmerik i crvenu papriku i promešati sve zajedno.

Naliti sa 1.5 l povrtne supe ili vode, dodati seckan paradajz iz konzerve, batat, koji ste očistili i isekli na kockice, očišćeno sočivo i ljuti ajvar. Posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati 2 lista lovora.

Pustiti da provri, smanjiti temperaturu i pustiti da se kuva na nižoj temperaturi dok sočivo  i batat ne omekšaju.

Ako vam je čorba pregusta, dodajte još tečnosti onoliko kako vi volite.

Posuti seckanim svežim korijanderom ili peršunom i poslužiti toplu uz domaći hleb.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар