Sastojci za testo: 350 g brašna, 70 g šećra u prahu, korica od 1 pomorandže, 2 i po jajeta, 80 g omekšalog putera, 60 ml toplog mleka, 10 g suvog kvasca, 1 kesica vanilinog šećera, 5 g soli
Sastojci za premaz: 150 g čokolade, 60 ml mleka, 60 ml ulja, 1 kesica vanilinog šećera
Priprema: Brašno i šećer u prahu prosejati zajedno i dodati soli.
Puter iseći na kockice pa u mikrotalasnoj samo zagrejati da omekša ili to uraditi ranije pa ostaviti na sobnoj temperaturi.Mleko zagrejati.
U brašno napraviti udubljenje, dodati dva jajate a ono treće blago razmutiti i ostaviti pola za premazivanje testa a polovinu sipati u brašno, koricu pomorandže, toplo mleko, suvi kvasac, vanilu i zamesiti testo, kad je testo sjedinjeno, dodavati po malo kockice putera i svaki put dobro izmesiti da se testo sjedini sa omekšalim puterom.
Trebate dobiti meko testo koje je jako lepljivo.
Isipati testo na radnu površinu i mesiti rukom ali bez dodavanja brašna dok ne dobijete testo koje meko i koje se ne lepi za ruke.
Oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja, vratiti u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
U manju šerpicu staviti sve sastojke da se otope. Sklonite sa ringle i mešajte da se ohladi i tokom mešanja počeće da se zgušnjava. Ostavite na stranu da se potpuno ohladi.
Ako želite ovaj deo možete napraviti i pre nego što zamesite testo i ostavite da se stegne.
Ko ne želi da pravi ovaj fil može premazati testo sa linoladom ili nutelom, izbor je vaš.
Vašim rukama pritiskajte testo u manji kvadrat i onda posuti brašnom testo, ako je potrebno i ispod testa, i rastanjite u što duži pravougaonik debljine oko 1 do 2 mm.
Testo je fantastično za rad i ako je potrebno pomažite se po malo brašna dok testo tanjite.
Na gornji, duži deo testa, premažite sa ohlađenim filom od čokolade, ko želi može posuti i sa malo seckanih lešnika i zaviti do malo više od polovine testa u rolat.
Uzeti točkić, sekač i iseći donji deo testa na trakice, ali ne do kraja testa i onda nastaviti sa uvijanjem testa dok ne stignete do kraja.
Testo pažljivo preneti jedan deo u tepsiju i polako zavijati u obliku puža, pomažući se drugom rukom sa kojom ćete držati testo dok zavijate.
Tako zavijeno testo lepo pomeriti da vam bude dovoljno udaljeno od stranica tepsije i da ima dovoljno mesta da naraste.
Ja dalje nisam slikala postupak pripreme ali mislim da i ne treba.
Pokriti testo providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Naraslo testo premažite sa onom polovinom jajeta koje ste ostavili od testa, posuti makom a i ne mora i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C i peći oko 20 do 25 minuta, ali pazite da vam previše ne porumeni...ja sam u tom momentu prala sudove i meni je porumenelo malo više nego što je trebalo, ali nam nije smetalo.
Pečen kolač polako izvaditi iz pleha i ostaviti kratko da se prohladi. Iseći na parčiće i poslužiti.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар