недеља, 1. новембар 2020.

Punjena vekna sa prazilukom

Mi jako volimo ovako pripremljena peciva i vrlo često nam to, pored supe i salate, bude i deo ručka a što ostane, to pojedemo za doručak.


Sastojci:  300 g namenskog brašna, 100 g hlebnog brašna, 8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 150 ml toplog mleka, 100 ml kefira, 60 ml maslinovog ulja, 1 jaje, 1 mala kašičica šećera, 1 puna kašičica soli
Sastojci za punjenje: 250 do 300 g prazilka, samo beli i svetlo zeleni deo, 30 ml maslinovog ulja, 1 kašičica svežeg timijana, po ukusu so i sveže samleven biber, 4 čena krupnije sečen beli luk, 150 g izmrvljenog kozjeg sira, 25 g sveže izrendanog parmezana
i još: 1 jaje, malo vode, semenke po izboru

Priprema:  Prosejati brašno, dodati so, šećer, suvi kvasac i sve promešati. ( ja volim da mešam ove dve vrste brašna a vi, ako ih nemate, koristite namensko brašno ili brašno koje koristite da mesite peciva )
Ako koristite svež kvasac prvo ga rastopiti u malo toplog mleka, dodati šećer i ostaviti da naraste.
U brašno dodati toplo mleko, kefir, blago umućeno jaje i maslinovo ulje i rukom ili mikserom, zamesiti testo.
Isipati na radnu površinu i ako vam je testo premekano dodavati po vrlo malo brašna dok ne umesite testo koje je meko i koje se ne lepi za ruke.
Ja sva moja testa mesim mikserom ali ih domesim rukom, jer mi je tako najbolje da osetim testo "pod ruku" i onda znam da mi je testo dobro.
Umešeno testo oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo maslinovog ulja, vratiti u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Dok testo raste, pripremite punjenje od praziluka.
Praziluk očistiti, odseći tamno zeleni deo ( to je obično tamo gde počinju listovi ) i svetlozeleni i beli deo dobro oprati pod mlazom hladne vode.
Iseći na tanje kolutove i ostaviti na stranu.
Timijan oprati, iskidati samo listiće te ih iseckajte da je malo sitnije.
Kozji sir izmrvite i izrendati parmezan.
U veći i dublji tiganj zagrejati maslinovo ulje, dodati isečen praziluk i pržiti ga na osrednjoj temperaturi da omekša, dodati iseckane listiće timijana i krupnije sečen beli luk, sve to kratko propržiti i na kraju posoliti i pobiberiti po vašem ukusu.
Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i bez ponovnog mešenja samo blago preklopiti gornju i donju stranu jednu preko druge da dobijete valjak. Iseći na 3 jednaka dela, svaki je oko 250 g, oblikovati ih u kugle, pokriti i ostaviti da se testo "odmori" desetak minuta. Svako "odmoreno" testo se mnogo lakše tanji oklagijom.
Blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti prvi deo u pravougaonik oko 3 do 5 mm debljine.
Trećinu isprženog praziluka sipati kašikom malo dalje od početka testa ( pogledajte kolaž ) jer ćete lakše prebaciti taj prazni deo testa preko punjenja, posuti sa trećinom kozjeg sira i trećinom parmezana, prebaciti preko prazan deo testa preko fila, malo prstima pritisnuti krajeve prebačenog testa za onaj donji deo testa i zaviti u roilat.
Premazati ivice testa sa malo vode i zalepiti sve zajedno i rukama vrlo blago rastanjiti još malo vaš rolat.
Ostaviti ga na stranu.

Sad isto tako uraditi i sa preostala dva dela testa.
Staviti sva tri rolata jedan pored drugog i uplesti u pletenicu a krajeve blago podviti ispod testa.
Kalup za hleb, veličine 10cm X 32 cm ili sličnih veličina prekriti pek papirom ili isprskati sprejom za pečenje i pažljivo preneti pletenicu u kalup.
Ko ne želi da se igra sa pletenjem pletenice može samo da rastanji celo testo, bez da ga deli na 3 dela u pravougaonik i posuti filom i obe vrste sira prve dve trećine testa a zadnju trećinu ostaviti prazno i zaviti u rolat.
Meni je ovako kako ja pravim mnogo bolje i lično mi lepše izgleda ovako šareno.Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne i popuni kalup.


Naraslo testo premazati umućenim jajetom sa malo vode, posuti semenkama po vašem izboru i peći na 175°C bez ventilatora oko 30 do 35 minuta, ili dok vam lepo ne porumeni.( vi najbolje znate kako peče vaša rerna )
Ostaviti kratko da se ohladi u kalupu i onda vrlo pažljivo okrenuti kalup, vekna će sama ispasti.
Ako ste koristili pek papir onda samo pažljivo izvući iz kalupa i ostaviti da se dobro ohladi.
Poslužiti uz jogurt, kefir, kiselo mleko ili šta već volite.
Ova vekna je meka i sledećeg dana te je ne morate uopšte zagrevati ali ko voli toplo, zagrejati vrlo kratko u rerni.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар