четвртак, 20. фебруар 2020.

Hleb koji se ne mesi.....

Napravila sam mnogo vrsta ovog hleba i svaki jedan mi se dopao...ovog puta sa paprikama iz turšije i žutim cheddar sirom...Fantastičan je da se posluži uz suhomesnate nareske i razne vrste sireva ili napraviti sendviče sa njim...


Sastojci:  450 g brašna, 20 g svežeg ili 7 g suvog kvasca, 2 manje kašičice soli, 100 g krupno narendanog cheddar sira , 100 do 150 g paprike iz turšije, 375 ml tople vode

Priprema:  Prosejati brašno i ako koristite instant suvi kvasac dodati ga u brašno, dodati so i šećer i sve izmešajte.
Ako koristite svež kvasac, staviti šećer, malo od tople vode koju ćete koristiti, razmutiti i ostaviti da se kvasac podigne.

Papriku iseći na kolutove, ako već nije isečena i kuhinjskim papirom osušiti što više možete. 
Ja sam koristila pickled jalapeno  i nisam ih imala dovoljno pa sam koristila još neke druge ljute papričice koje su bile sitno iseckane u ulju, ali sledeći put ću koristiti samo pickled jalapeno i danas ću ih napraviti i pokazaću vam kako možete brzo da ih napravite da imate kad vam je potrebno da se malo oljutite.
Ako imate kisele feferone, možete i njih da koristite.
Sir izrendati na krupnu stranu, možete da koristite i beli cheddar ali je bolje žuti jer ćete imati veću kontrast u tesu.
Sve to staviti u zdelu sa brašnom i na suvo dobro izmešati.

Sipati nadošli kvasac ( ako koristite svež ) i ostatak tople vode i varjačom sve izmešati da dobijete ređe testo.
Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Pobrašniti dobro radnu površinu i pripremiti pek papir, koji ćete posuti sa brašnom i ostavite na stranu.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i pobrašnjenim rukama ili malo uljem premazane, saviti testo prema sredini sa sve četri strane i oblikovati u kuglu. Gledajte da što manje radite sa testom, što manje to bolje.
Preneti kuglu na pripremljen pek papir, posuti odozgore sa brašnom i pokriti da testo raste.

Uključiti rernu na 225°C i staviti šerpu koja ima poklopac. Najbolje su šerpe od gusanog gvožđa a može i zemljana šerpa koja ima poklopac ili vatrostalna sa poklopcem. Grejati rernu zajedno sa šerpom 45 minuta.

Izvaditi šerpu iz rerne, otklopiti i staviti hleb zajedno sa pek papirom,( budite pažljivi jer šerpa je vrela da se ne opečete )  poklopiti i vratiti nazad u rernu i peći 30 minuta, otklopiti i peći još 15 minuta.


Pečeni hleb izvaditi i ostaviti na žici da se ohladi.
Morate da sačekate da se hleb ohladi, u protivnom ako ga isečete pre nego što je potpuno ohlađen, hleb će vam biti gnjecav i neće imati ovako lepu strukturu.


Ovu vrstu hleba možete da pravite i na sporiji način, tako što ćete koristiti samo trećinu kvasca koji je ovde potreban i ostaviti preko noći, bar 12 sati, da kisne i onda sve isto kao i ovaj hleb.

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар