среда, 12. фебруар 2020.

Maneštrica od jačmika, bezmesna

Ili što bi mi rekli, bezmesna čorba od ječma...Volim čorbe koje se brzo spreme i koje su pune povrća. Kad sam videla recept , koji je objavila moja cool prija Domina, koju ja od milja zovem Ani, znala sam da je samo pitanje vremena kad ću ovu čorbicu pripremiti, jer sve što je bilo u njoj, dopalo mi se....




Sastojci:  100 g ječma, 1 mala glavica crnog luka, 1 do 2 šargarepe, 1/4 korena celera, 1 crvena paprika, 2 do 3 čena belog luka, 2 do 3 manja krompira, peršun, 1.5 do 2l vode ili povrtne supe, 1 puna kašika ajvara ili pirea od paprike, oko 100 ml kuvanog paradajza, začini po vašem ukusu; so, biber, suvi začin

Priprema:  Ječam očistiti i isprati pod mlazom hladne vode,ako želite da vam čorba bude brže skuvana, skuvati ječam ranije, ali da nije potpuno kuvan, već polukuvan.
Ja moj ječam nisam kuvala ranije, već sam ga kuvala zajedno sa povrćem.

Svo povrće očistiti, oprati i iseći na kockice.
U šerpu sipati malo maslinovog ulja i dodati svo iseckano povrće, osim krompira, i ispržiti da povrće malo omekša, dodati očišćen i opran ječam te i njega propržiti sa povrćem.
Naliti sa vodom,  ( ako koristite čistu vodu, dodati jednu povrtnu kocku ) dodati kuvani paradajz i pire od paprike ( ja sam koristila ljut pire da mi čorba bude malo pikantna ) posoliti, pobiberiti, dodati suvi šačin i polovinu iseskanog peršuna i kad je ječam skoro kuvan, dodati krompir, koji ste isekli na manje kockice i kuvati dok se krompir ne skuva.
U slučaju da vam je čorba gusta, dodajte onoliko tečnosti koliko bi voleli da vam je čorba gusta. 
Čorba će tokom stajanja da se zgusne još, tako da je bolje da vam bude na ređoj strani.

Kad je čorba skuvana, još jednom probati da li je što potrebno od začina i poslužiti toplo sa ostatkom iseckanog peršuna.

Nama je ova čorba bila kompletan ručak a onima, kojima je potrebno meso, dodajte im neke kobasice sa strane.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар