уторак, 25. фебруар 2020.

Žele od vina i jagoda

Ako želite malo drugačiji desert...


Sastojci:  400 g svežih jagoda, 100 g šećera, 250 g port vino ( slatkasto vino iz Portugala ), 100 g soka od jagoda, 7 g želatina
Sastojci za kremu:  300 ml slatke pavlake, 250 g mascarpone sira, 3 ravne kašike šećera u prahu, 1 kašičica soka od limuna, izrendana korica od pola limuna, 1/2 kašičice vanila ekstrakt
Sastojci za slatki posip:  80 g brašna, 30 g šećera u prahu, prstohvat soli, 90 g putera, 50 g sitno iseckanog badema ili u listićima

Priprema:   Jagode očistiti, oprati i iseći ih na kockice, posuti šećerom i ostavite sa strane bar sat vremena da ispuste svoje sokove. ( ako imate dovoljno soka iz jagoda da je 150 ml onda ne trebate dodavati sok od jagoda, moje jagode su bile lepe i mirisne ali nisu imale dovoljno soka to je razlog što sam dodala još sok od jagoda )
Ocediti jagode od soka i pomešati sok i port vino ( može bilo koje domaće vino koje je na slatkastu stranu )
Staviti šerpicu na ringlu da provri i kad je provrelo kuvati još 5-6 minuta da alkohol izvetri.

Želatin preliti sa 60 ml hladne vode ( ko želi može i sa sokom od jagoda ) i ostaviti da nabubri.
Nabubreli želatin umešati u toplo vino, izmešati.
U zdele ili čaše, iz kojih želite da poslužite ovaj desert, raspodelite jagode, preliti sa skuvanim vinom i ostaviti da se ohladi i želira.

Sve sastojke za posip rukama izmešati i posuti po plehu, koji ste prekrili pek papirom
Uključiti samo gornji grejač, staviti pleh na dno rerne i peći ( pazite da vam ne izgori ) oko 15 do 20 minuta ili dok vam ne dobije lepu tamnijz zlatnu boju.
Izvaditi i ostaviti da se ohladi.

Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu.
Mascarpon sira umutiti sa izrendanom koricom limuna, sokom od limuna ( ja sam dodala i nekoliko kapi ekstrakta d limuna ) i vanilom.
Dodati umućen sir u slatku pavlaku ( moja pavlaka nema šećera u sebi zato sam dodala prah šećer, ako je vaša slatka pavlaka već slatka, ne dodavati šećera ili samo onoliko koliko odgovara vašem ukusu ) i umutiti sve zajedno.

Kad ste spremni da poslužite žele, špricom za tortu staviti kremu preko želea, posuti sa posipom i poslužiti.


Prijatno!!!!

2 коментара: