понедељак, 30. март 2020.

Hleb sa tikvicom i žutim cheddar sirom

Čujem da je nestašica kvasca, ja ga u kući uvek imam jer stalno nešto mesim i nikad se ne zna kada neću moći da odem u prodavnicu da ga kupim..baš pre ove ludnice kupih još jednu teglicu tako da ćemi valjda biti dosta dok se ne pojavi u prodavnici.
Po nekad volim da umesim "hleb" ako se ovo može nazvati hlebom, i bez kvasca, sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom...jedan od takvih "hlebova" je i ovaj.


Sastojci:  300 g prosejanog brašna, 1 kašičica šećera, 8 g praška za pecivo, 4 g sode bikarbone 1 1/2 kašičica soli, 250 ml buttermilk / mlaćenica, 1 jaje, 50 g otopljenog putera, 100 g izrendanog žutog cheddar sira, 2 pune kašike sitno iseckanog vlašca, 100 g izrendane tikvice

Priprema:  Uključiti rernu da se greje na 175°C.

U jednu zdelu prosejati brašno, dodati prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i so i izmešati. Ostaviti na stranu.

Otopiti puter i ostaviti da se ohladi.
U drugu zdelu umutiti jaje sa mlaćenicom pa dodati prohlađen puter i sjediniti sve zajedno i sipati sve u brašno i sjediniti da svi sastojci budu povezani ali nemojte previše da mešate.
Dodati u testo iseckan vlašac, oceđenu tikvicu i izrendan sir i sad još jednom sjediniti sve zajedno.

Kalup za hleb, veličine 22cm X 12cm, ili sličnih veličina, prekriti pek papirom pa kašikom sipati pripremljeno testo.
Odozgore posuti semenkama po vašem izboru a i ne mora ( kod mene su heljdine pahuljice, susam i semenke bundeve )



Peći oko sat vremena ili kad zabodete čačkalicu u sredinu hleba ne bude suva.

Seći tek kad se ohladi.


Hleb je odličan da se jede sa bilo čim, kod nas je to bilo ovako.


Prijatno!!!

1 коментар: