четвртак, 3. децембар 2020.

Slatki hleb sa jabukama

 Jabuka uvek imamo u kući preko cele zime jer imamo hladnu ostavu i kupimo ih na farmi ili kad ih nađemo na sniženju i onda ih imamo. Volimo uveče da pojedemo po jabuku, ali volimo i pite i peciva sa njima.


Sastojci za testo:   300 do 350 g brašna, 50 g šećera, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, prstohvat soli, 75 ml jogurta, 2 jajeta, 75 g sosa od jabuka,   ( apple sauce ) 50 g otopljenog putera, 50 g suvog grožđa, 1 kesica vanilinog šećera

Sastojci za posip: 50 g otopljenog putera, 1 puna kašičica cimeta, 50 g braon šećera, 1 mala jabuka ili pola od 1 veće

Priprema:  Ja volim da koristim sos od jabuka, nekad ga napravim sama, nekad kupim a kad kupim gledam da je iz bio špajza i bez dodatnog šećera, jer jabuke su već slatke same po sebi. 

Prosejati 350 g brašna, pa odvojiti 50 g na stranu, trebaće vam za doradu testa a ostatak sipati u zdelu od miksera. Dodati šećer, prstohvat soli, jogurt sobne temperature, dva blago umućena jajeta, sos od jabuka, otopljen i prohlađen puter, vanilu i suvo grožđe i od svega toga zamesiti testo. Ja testo mesim mikserom ali ga uvek doradim rukom na radnoj površini i ako mi se lepi za ruke dodajem po vrlo malo brašna i domesim testo. Ako vam je suvo grožđe puno suvo, potopiti ga u vrelu vodu i ostaviti 5 do 10 minuta da omekša, ocedoto od vode i kuhinjskim papirom osušiti ga pre nego što dodate u testo.

Zamešeno testo oblikovati, premazati sa vrlo malo ulja i vratiti nazad u posudu od miksera, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Dok testo raste napravite posip za testo tako što ćete izmešati braon šećer i cimet, ko voli može dodati i malo mlevenog cardamama. Puter otopiti ali neka vam ne bude previše tečan. Jabuku oljuštiti, očistiti i iseći na male kockice, preliti sa malo limunovog soka da ne pocrni.

Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom rastanjiti u kocku debljine oko pola cm. Premazati svuda sa otopljenim puterom i posuti sa posipom.iseći na 5 do 6 delova popreko i onda svaki deo na jo 6 delova, i posuti svuda sa iseckanim jabukama. Uzimati jedno po jedno parče, staviti  parčića jedno na drugo, ali pažljivo da vam ne poispadaju jabuke sa testa. Ako jabuke poispadaju, samo ih ugurati kasnije između isečenog testa.

Kalup veličine 10 cm X 30 cm ili sličnih veličina prekriti pek papirom i ređati hrpice isečenog testa. Kad ste završili, ako imate još iseckanih jabuka po radnoj površini, samo ih nežno ugurati između testa ili posuti odozgore. Pokriti i ostaviti da testo naraste i popuni kalup.




Ukjlučiti rernu da se greje na 175°C i peći u zagrejanoj rerni oko 35 do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumeni, ako počne previše da rumeni, prekriti pek papirom.

Ostaviti da se kratko ohladi u kalupu i onda pažljivo izvrnuti i ostaviti na žici da se ohladi. Poslužiti uz čaj ili šolju mleka, može da bude odličan doručak ili poslepodnevni desert.


Prijatno!!!



Нема коментара:

Постави коментар