среда, 23. децембар 2020.

Domaći linzeri

Sitnih kolačića nikad dosta i za mene linzer kolačići su vrlo slični vanilicama. Možete ih praviti sa domaćom mašću a u nedostatku masti, koristite puter.

Sastojci: 600 g brašna, 300 g masti ili 400 g putera, prstohvat soli, 3 jajeta, 2 kesice vanilinog šećera i 200 g prah šećera, limunova korica , džem od kajsija, malina

Priprema:  Puter sobne temperature umutiti sa prah šećerom ( ako imate mast onda umutiti mast sa šećerom ) i vanilom, dodati jedno po jedno jaje i sjediniti sve zajedno ( umutiti dobro svaki put posle dodavanja jajeta ) dodati limunovu koricu i onda dodavati brašnodok ne utrošite svu količinu koja je potrebna za recept.

Isipati  na pobrašnjenu radnu površinu i rukom premesiti testo, koje treba da bude meko. Podeliti testo na pola, zaviti u provinu foliju i ostaviti u frižider na sat vremena.

Pobrašniti radnu površinu, izvaditi jedan deo testa i razviti testo oko .05cm debljine. ako vam se oklagija lepi dok tanjite testo, pobrašnite malo oklagiju ili testo. Modlom po vašoj želji vadite kolačiće i ređajte ih na pleh, koji ste prekrili pek papirom. Za ovu količinu testa će vam biti potrebna 2 pleha.

Kad ste napunili prvi pleh, pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 8 minuta ako volite da su vam svetli a ako volite da su vam po malo rumeni onda oko 10 minuta.

Izvaditi prvi pleh i peći drugi a po želji možete peći i oba pleha ako imate rernu sa ventilatorom, ali onda smanjite temperaturu za 25°C Ostaviti kolačiće da se potpuno ohlade.

Ja čuvam kolačiće u metalnoj kutiji i filujem ih po potrebi, jer ako ih odmah nafilujete džemom kolačići omekšaju i nisu onako hrskavi dok se jedu. Ako vam ne smeta što nisu hrskavi onda ih nafilujte sve  posuti prah šećerom, zamirisan vanilom.


Ja obično pravim veću količinu ovih kolačića i uz još nekoliko vrste kolačića podelim komšijama za Božić, jer sam primetila da više vole kad im se poklone pokloni iz kuhinje nego kad kupimo nešto iz prodavnice.


Ostane i za nas da se malo zasladimo uz čaj ili kafu.

Нема коментара:

Постави коментар