уторак, 1. децембар 2020.

Pecivo "sovine okice"

 Danas sam se malo igrala sa testom... pa šta da radim od dosade? Malo igramo karte, malo čitam, skuvam ručak i tako vreme prođe....

Sastojci za testo: 400 g svenamensko brašno, 150 g brašna za hleb, 150 g kisele pavlake, 165 g kisele vode, 50 ml ulja, 2 jajeta, 6 g suvog kvasca, 6 g praška za pecivo, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli ili po ukusu

i još:  8 evropske hrenovke, oko 150 do 200 g izrendanog kačkavalja po vašem izboru, 3 do 4 pune kašike senfa, semenke po vašem izboru, krupna so, 1 jaje

Priprema:  Oba brašna prosejati, dodati suvi kvasac, prašak za pecivo, so i šećer, izmešajte i napravite udubljenje. 

Veću zdelu staviti na vagicu i izmeriti 150 g kisele pavlake, i sad sipajte kiselu vodu, da dobijete 315 g, što znači ja sam i vodu merila na vagicu u g, dodati 50 g ulja ( i to sam merila na vagicu ) i 2 jajeta. Mikserom zamesiti testo.

Zamešeno testo isipati na radnu površinu i dobro ga izmesiti ali nemojte dodavati više brašna. Treba da dobijete meko testo koje se ne lepi za ruke, ako se kojim slučajem lepi, mesite ga još malo duže da se razvije gluten. Oblikovati u loptu, premažite sa malo ulja, vratiti u vanglicu, pokriti providnom folijom i ostaviti teto da se udvostrući.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na pola i ponovo premesiti. Jedan deo ostaviti na stranu pokriveno da se ne suši.

Blago pobrašniti radnu površinu, pobrašniti i testo preko i rastanjiti u pravougaonik, debljine oko .05cm. Na sredinu testa premazati sa kašikom ipo sa senfom, preko senfa staviti 4 hrenovke sa malim razmakom između a u dužini da su jedna do druge ( pogledajte sliku pripreme ), između hrenovki sipati sira i pored hrenovki sa jedne i druge strane tako da iskoristite polovinu izrendanog sira. Premazati hrenovke sa malo senfa preko njih i jednu stranu testa prebaciti preko sira i hrenovki a onda i onu drugu stranu prebaciti preko tako da dobijete testo u obliku štrudle. Oštrim nožem iseći parčiće oko 5 do 6cm. Ja sam iz jednog dela dobila 10 komada, što znači imala sam 20 malih peciva.

Za vas koji živite na severno američkom kontinentu, hrenovke ovde su dosta kraće od onih evropskih i ako koristite njih, trebaće vam duplo više od ovih evropskih.

Pripremiti pleh koji ćete prekriti pek papirom i poređati isečene parčiće. Pokriti providnom folijom. Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa. Možete da koristite dva manja pleha ili jedan veći. Ja sam koristila 2 manja.

Ostaviti oko pola sata do 45 minuta da testo još jednom naraste. Umutiti 1 jaje sa malo mleka, premazati preko testa, posuti semenkama po vašem izboru i krupnom solju. 


Zagrejati rernu na 185°C i peći pecivo oko 25 minuta ili dok vam ne porumeni. Ostaviti kratko da se ohladi pa poslužiti toplo sa nekim ljutim sosom, koji ste izmešali sa kečapom ili samo sa kečapom ako ne volite ljuto.
Peciva su izuzetno dobra i pojedu se vrlo brzo, možete ih poslužiti za doručak ili večeru.
Ovo bi moglo da se napravi  i sa lisnatim testom, ali naše testo nije baš toliko dobro tako da je za mene bilo bolje da sama umesim testo.


Prijatno!!!!



Нема коментара:

Постави коментар