среда, 16. јун 2021.

Grilovani gambori na mediteranski način

 Plodove mora mnogo volim ali iz nekog razloga ne spremam ih često...danas su došli na red i ja koliko ih volim sve bih mogla sama da pojedem, ali bolje da ne.

Poslužite ih sa čime god želite, ja ih volim na posteljici od  pirinča i pečuraka.

Sastojci za marinadu: 75 ml maslinovog ulja, korica od 2 limuna,  4 sitno iseckanog belog luka, 2 dobro pune kašike sitno iseckanog peršuna, 1 kašičica suvog origana, 1 kašičica mlevene paprike, 1/2 kašičice suvog korijandera, 1/2 kašičice tucane paprike, so i biber po ukusu i oko 1 kg gambora

Priprema:  Očistiti gambore ali im ostaviti repiće. Oprati ih i kuhinjskim ubrusom ih osušiti. Posoliti i pobiberiti i staviti ih u veću zdelu ili u kesu za zamrzivač.

Sve sastojke za marinadu staviti u manju zdelu, odvaditi 2 pune kašike marinade i ostaviti na stranu a marinadu preliti preko gambora  i sve dobro promešati. Staviti u frižider da se mariniraju oko 20 do 30 minuta, nemojte ih ostaviti duže u marinadi.

Ako koristite štapiće od bambusa, njih obavezno ostaviti potopljene u vodi, u suprotnom će vam štapić izgoreti. Ja koristim nekad njih a nekad metalne.

Napraviti ražnjiće od njih i peći ih na dobro zagrejanom grilu, oko 2 do 3 minute sa svake strane. Nemojte ih peći duže jer će vam biti gumeni i takvi nisu baš ukusni.

Možete ih poslužiti kao ražnjiće ili ih skinuti sa žice pa ih poslužiti tako. Kako god da ih poslužite, premažite sa onom marinadom koju ste ostavili sa strane preliti sa malo limunovog soka i poslužiti odmah.

Dok su se gambori marinirali ja sam napravila pirinač sa pečurkama.

Sastojci: 200 g pirinča, 225 g pečuraka, 1 manja glavica crnog luka, 2 čena belog luka, maslinovo ulje, 400 ml vrele povrtne supe ili vode, so,biber suvi začin

U manju šerpu sipati maslinovo ulje i na zagrejanom ulju dodati sitno isečen crni luk i kratko propržiti, samo da omekša, dodati sitno isečen beli luk, propržiti da zamiriše i dodati pečurke, koje ste prethodno očistili i isekli na malo deblje šnite i pržiti dok tečnost koju pečurke ispuste, ne uvri.

Dodati pirinač, kratko ga propržiti samo da se ulje obavije oko zrna ( koristila sam basmati pirinač ) i naliti sa 400 ml vrele povrtne supe ili vode, dodato so, biber, suvi začin i pustiti da se kuva oko 5 do 6 minuta. Poklopiti, isključiti ringlu i ostaviti da odstoji 20 minuta. Posle 20 minuta rastresti viljuškom i poslužiti.

Pirinač može biti poslužen samostalno uz salatu po vašem izboru kao postan ručak ili uz piletinu, ribu, gamborima...

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар