понедељак, 14. јун 2021.

Kremasta čorba od mladih izdanaka belog luka

 Od pre nekoliko godina smo počeli da sadimo beli luk i počeli smo sa desetak čenova da bi danas sadili na stotine. Deo ostavimo za sadnju sledeće sezone, deo ostavimo za našu upotrebu a jedan deo podelimo i prijateljima. Ove godine imamo sigurno 300 strukova belog luka, ali izgleda da je moj muž opsednut belim lukom, mada ga mi koristimo jako puno u našoj kuhinji i ove godine smo, pored našeg belog luka još i kupovali, jer nam nije bilo dovoljno. Nemojte se iznenaditi ako se jednog dana pretvorimo u beli luk.

Pošto imamo jako puno strukova, tako da smo imali i jako puno tih izdanaka i zaista je šteta baciti ih, tako da se trudim da ih sve iskoristim. Ostalo je još malo, ali imam ja ideju šta ću i sa njima. Mogu dosta dugo da stoje u frižideru, ali kad ih sečete sa belog luka, trudite se da ih odsečete dok su mladi, jer kasnije budu korenasti i nisu baš najbolji za upotrebu.

Vrlo je važno odseći ovaj deo nus proizvoda belog luka, jer ako to ne uradite svi sokovi i energija dižu se putem stabljike da bi formirali cvet i iz tog razloga se odstranjuje taj deo da bi mogla da se formira glavica belog luka u zemlji. Skoro sam otkrila i da su vrlo bogati vitaminom C, gvožđem i svim dobrim sastojcima koji ima beli luk, uključujući one za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.


Sastojci:  250 g očićneih izdanaka belog luka, 1 osrednja glavica crnog luka, 200 g očišćenog krompira, 700 ml povrtne supe ili vode, 100 g grčkog jogurta, po ukusu so i biber, sveža mirođija, 50 ml maslinovog ulja

Priprema: Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti crni luk i kad omekša dodati sitno iseckane izdanke i krompir, koji ste isekli na manje kockice i propržiti vrlo kratko sve zajedno. Posoliti i pobiberiti po ukusu i naliti povrtnom supom ili vodom ( ako koristite vodu dodati jednu kocku povrtne supe za bolji ukus ) i pustiti da provri. Smanjiti temperaturu i kuvati oko 15 do 20 minuta ili dok se krompir ne skuva.

Skuvanoj čorbi dodati grčki jogurt, mirođiju po ukusu i 1 kašiku maslinovog ulja i štapnim mikserom ili u blenderu samleti u glatku tečnost.

Poslužiti uz dodatak domaćih krotona a po želji dodati još malo gustog grčkog jogurta. Ko ne želi krotone, ne mora...kod nas ih nije bilo, mrzelo me je da ih pravim.

Prijatno!!!

  

Нема коментара:

Постави коментар