Trebao nam je hleb i ja obično pravim onaj brzi, koji se ne mesi jer mi je najlakši a jedan od boljih, danas sam htela malo zdraviju varijantu hleba, koji je, kad se jede, baš da imate puna usta. Idealan je za doručak premazan sa malo putera i domaćeg džema, uz šolju kafe ili čaja..
Sastojci: 300 g brašna od celog pšeničnog zrna, 6 g suvog kvasca, 100 ml tople vode, 100 ml toplog mleka, 30 g omekšalog putera, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli ili po ukusu, 3 +*** pune kašike mešavine raznih semenki ( suncokret, chia, ražene ili heljdine pahuljice, zlatne i braon semenke lanenog semena, semenke konoplje...ili šta god vi volite ) i još 25 g hladnog putera
Priprema: Vodu i mleko zagrejati, dodati šećer i kvasac, sjediniti i ostaviti da se kvasac podigne.
Brašno prosejati i ostaviti na stranu. Kad se kvasac podigao, dodati 2/3 brašna, dodati 3 pune kašike semenke koje koristite ( napravite ovu smesu semenki i pahuljica malo više pa ostavite višak sa strane da pospete po hleb svuda po njemu. ) dodati so, omekšali puter i sjediniti rukom ili mikserom, dodati i preostalo brašno i umesiti meko testo, koje se ne lepi za ruke. Oblikovati u kuglu, zdelu premazati sa vrlo malo otopljenog putera ili ulja i ostaviti testo da naraste. Pokriti kuhinjskom krpom ili providnom folijom.
Нема коментара:
Постави коментар