четвртак, 14. октобар 2021.

Meke kiflice

 Kiflice su izuzetno mekane i posle nekoliko dana, a ako se jop malo i zagreju bićekao da ste ih sada napravili. Kod nas su ostale nekoliko komada i muž i ja ih pojedosmo treći dan ( u međuvremenu smo imali praznik i zato su nam ostale, jer hrane je bilo više nego dovoljno ) 

Sastojci:  350 g sve namenskog brašna ( all purpose flour ) 150 g hlebnog brašna ( bread flour ) 100 ml toplog mleka, 150 g kisele pavlake, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 i po jaje ( pola ostaviti za premazivanje kiflica ) 30 ml ulja, oko 100 g putera ili *** margarina *** sobne temperature, 1 kašićica soli, semenke po izboru

i još: izrendana šunka, izrendani lako topljivi sir po vašem izboru, krem sir, iseckan peršun

Priprema:  Izmešati oba brašna pa ih prosejati. ( dodajte malo više brašna kad sejete jer će vam trebati za doradu testa )

Zagrejati mleko da je toplo, dodati kašičicu šećera i kvasac i ostaviti da zapeni.

Dodati u prosejano brašno kiselu pavlaku, ulje, jedno celo i pola od jednog umućenog jajeta, ( polovinu ostaviti za premazivanje naraslih kiflica ) so, ulje i nadošli kvasac i zamesiti testo. Isipati na radnu poršinu i dobro izraditi testo da dobijete glatko i meko testo, koje se ne lepi za ruke. Pošto sva brašna ne upijaju isto tečnost možda će vam biti potrebno da dodate još malo prosejanog brašna ako je testo premekano i lepi se za ruke a ako vam je testo pretvrdo dodati vrlo malo vode, dovoljno je samo nakvasiti ruke vodom dok meite testo. Oblikovati testo u kuglu i vratiti nazad u posudu u kojoj ste zamesili. Ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Nemojte nikad žuriti sa testom, neko testo treba duže a neko kraće da naraste, budite strpljivi....puno zavisi od temperature prostorije u kojoj mesite testo. Ja obično zagrejem rernu vrlo kratko, isključim i stavim posudu sa testom da testo naraste a nekad, kad je zima, stavim i na otvor gde mi duva topao vazduh koji greje kuću.

Naraslo testo podeliti na 10 jednakih loptica. Koliko se sećam bile su oko 98 do 100 g svaka. Pobrašniti radnu površinu, posuti i lopticu brašnom i rastanjiti u veličini malog plitkog tanjira i tako isto uraditi i sa preostalim testom.Podeliti ih u dve grupe po 5 jufkica.

Svaku jufkicu premazati sa omekšalim puterom ili margarinom. ( treba da vam ostane putera ili margarina, koji ćemo koristiti kasnije )

Ja lično koristim puter za sva moja testa, ali sam jednom davno premazivala kiflice sa margarinom i te kiflice su mi bile puno lisnatije. Vi koristite ono što imate i šta koristite.

Staviti 4 premazane jufke jednu na drugu i peta ide odozgore, ali nju ne premazujemo. Tako pripremljene jufkice staviti na tanjir, pokriti providnom folijom i ostaviti u frižider dok vi tanjite druge 5 jufkice i ponoviti isti postupak kao sa prvih 5 jufkica. Ostaviti i njih u frižider i sada pripremite nadev koji vi volite. Kod mene je bila rendana šunka sa krem sirom i vrlo malo rendane mozzarelle, sa dodatim peršunom. ( ja volim peršun a ako ga vi ne volite, izostavite ga )

Izvaditi prvih 5 jufkica, posuti brašnom radnu površinu i istanjiti testo onako kako vi volite da su vam kiflice. Ja volim da je testo tanko rastanjeno da imam više navoja, neko ih voli da su buckaste, znači ovde imamo slobodu oko rastanjivanja. Iseći na onoliko delova na koliko želite da su vam kiflice velike, kod mene je to bilo na 12 delova. Staviti po kašičicu nadeva na širi deo testa i zaviti u kiflicu. Ja kad zavijam kiflicu uvek vučem od sebe onaj donji tanji deo da mi kiflica ima više navoja.

Pripremiti veći pleh koji ćete prekriti pek papirom i ređati zavijene kifle. Pokriti providnom folijom i izneti onaj drugi deo iz frižidera i uraditi isto što i sa prvim delom testa. Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da kiflice narastu.

U onu drugu polovinu umućenog jajeta dodati malo mleka ili vode, sjediniti sve zajedno i premazati narasle kiflice, posuti semenkama po vašem izboru i preostali puter ili margarin rasporediti po kiflicama, ako je potrebno dodati još putera / margarina i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175 do 180°C oko 25 do 30 minuta ili dok vam kiflice ne porumene onako kako ih vi volite.

Izvaditi kiflice, staviti ih na žicu da se prohlade i poslužiti ih tople.

Kiflice su odlične i drugog dana, meke su a ko želi može ih kratko zagrejati.


Prijatno!!!!

1 коментар: