четвртак, 8. децембар 2022.

Kandirane pomorandže

 Idealan poklon iz vaše kuhinje ili da grickate kad se uželite nečeg slatkog.

Sastojci: 2 do 3 pomorandže, 500 ml vode, 500 g šećera, 2 kesice vanilinog šećera

Priprema:  Najbolje je ako imate pomorandže iz organske proizvodnje ili vaše domaće. Pomorandže dobro operite i izribajte nekom četkicom koricu. Osušiti ih i iseći na kolutove oko 1cm ili nešto malo tanje ali nikako da vam budu pretanki kolutovi jer če tokom kuvanja "meso" pomorandže jednostavno nestati.

U šerpu sipati 500 ml vode, dodati 500 g šećera i vanilu  i pustite da se kuva  dok se se ne napravi agda vrlo slična agdi za baklavu. Kad provri, smanjiti temperaturu i neka se kuva dok vi pripremite pomorandže.

U drugu šerpu sipati isto oko pola litre vode i staviti kolutove pomorandže i kuvati ih oko 2 minuta na svakoj strani. Ako je potrebno kuvati ih iz više puta. 

U veću zdelu  staviti hladnu vodu, dodati led i tako prokuvane pomorandže stavljati u ledenu vodu.

Kad se sirup malo ukuvao dodavati oceđene pomorandže i kuvati ih na niskoj temperaturi oko 45 minuta.

Izvaditi kolutove pomorandže staviti ih na žicu i sada izbor je vaš, možete ih ostaviti na sobnoj temperaturi da se osuše a to može da potraje od 24 do 48 sati u zavisnosti koliko su vam debeli kolutovi ili, naređati ih na žicu pa uključiti rernu na 80°C i sušiti ih oko sat vremena, ako su parčići deblji   i malo duže, izvaditi ih, uvaljati u kristal šećer i vratiti nazad na istu temperaturu i ostaviti ih još sat do 2 da se kompletno osuše.

Moj šećer je bio previše sitan, bolje bi bilo da je malo krupniji ali ja nisam imala drugi, ali to ništa ne smeta. Kod mene su bile 2 vrste pomorandže, jedna crvenkasta druga narandžasta i baš im je lep kontrast. Kolutovi se ne moraju uvaljati u šećer, možete ih ostaviti samo tako.

Agdu ili šećerni sirup nemojte baciti, sipajte ga u neku teglicu i čuvajte jer sa njim možete preliti palačinke, korice torte kad ih pravite, sladoled, raznorazne napitke; čaj, mleko, napitke za doručak ili čak ako pravite liker od pomorandže...Znam da nije najzdravila varijanta ali svi mi koristimo šećer u našoj kuhinji.

Ovako pripremljene kandirane pomorandže možete pokloniti za Novu Godinu ili ukrasiti vaše muffine, torte ili šta već želite. 

Umesto da ih uvaljate u šećer možete, kad se osuše zamočiti u otopljenu belu ili mlečnu čokoladu i poslužiti kao poslasticu.

Mogu stajati dosta dugo, ali ovo je toliko mala količina da ćete ih brzo pojesti.

Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар