недеља, 4. децембар 2022.

Krem rolnice

Volim kremaste kolače i rolnice od lisnatog testa punjene kremom odavno nisam pravila, jer one su mi dobre kad je društvo malo veće...Prošle nedelje sam imala druženje sa mojim drugaricama pa mi je ovo bila idealna prilika da ih pripremim.


Sastojci za poslastičarsku kremu: 3 žumanca, 35 g brašna ili kukuruznog gustina, 100 g šećera, 1 kašičica vanilla paste ili tečne vanile, 250 ml punomasnog mleka
i još: 225 g lisnatog testa, 1 jaje, 50 g šećera, prah šećer

Priprema: Kremu skuvati ranije da bi imala vremena da se ohladi.
Umutiti žumanca sa kuvarskom žicom zajedno sa šećerom i vanilom u penastu masu, dodati brašno i sjediniti sve zajedno da nema grudvica.U tako umućena žumanca sipti polako hladno mleko i umutiti sve zajedno. Sipati u manju šerpicu i kuvati na osrednjoj temperaturi nekoliko minuta dok vam se ne zgusne ali mešajte žicom da se ne zalepi za dno.
( Ima dva načina kuvanje ove kreme, jedan je sa vrućim mlekom, jedan sa hladnim mlekom. Ako koristite mahunu vanile ili koricu nekog citrusa, da bi mleko poprimilo te ukuse onda mora da se zagreje, ali ako ne koristite ništa od toga onda se može napraviti i sa hladnim mlekom )

Skuvanu kremu sipati u manju zdelu prekriti providnom folijom preko kreme da  se ne stvori korica i prvo ohladiti na sobnoj temperaturi pa tek onda staviti u frižider, najmanje sat vremena.

Lisnato testo odmrznuti preko noći u frižider. Posuti malo šećerom radnu površinu i preko lisnatog testa i rastanjiti u pravougaonik veličine 22cm X 30cm. Iseći testo na 12 istih širina trakice i zaviti ih u obliku korneta na kalupiće koje imate ( ja ovaj deo nisam uslikala, zaboravila sam ali ako je nekom potrebno objašnjenje rado ću uslikati kalupiće. Kada zavijate trakice gledajte da svaki navoj leži preko prethodnog navoja da se rolnice tokom pečenja ne razdvoje.

Tako pripremljene rolnice premazati umućenim jajetom sa malo vode ali pazite da ne premažete i metalne kalupiće, biće vam teško da skinete gotove rolnice, inače se vrlo lako skidaju.
Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 do 20 minuta ili dok vam lepo ne porumene. Izvaditi i ostaviti nekoliko minuta da se prohlade i vrlo pažljivo ih skinuti sa kalupića i ostaviti ih da se potpuno ohlade.


Ohlađenu kremu malo umutit, stavti u kuvarsku kesicu i puniti rolnice pred služenje. Posuti šećerom u prahu i pslužiti uz kafu ili čaj.
Obično kreme pravim sa domaćim jajima koje kupujem na farmi ali ovog puta ih nisam imala pa sam pravila sa žumancima od jaja  koje sam kupila u prodavnici tako da mi krema nije baš tako lepe boje ali je izuzetno ukusna.


Prijatno!!

Нема коментара:

Постави коментар