уторак, 21. јун 2016.

Starinske kiflice

Jednostavno se tope u ustima.


Sastojci:

750 g brašna
1 kesica praška za pecivo
pola kašičice soli
100 g šećera
limunova korica
1 kašičica vanilla paste ili vanilin šećer sa ukusom limuna
375 g putera
500 g kisele pavlake ili gustog grčkog jogurta
gustin za razvlačenje testa
prah šećer
gušći pekmez

Sastojci:

Brašno, prašak za pecivo i so izmešati zajedno i prosejati, dodati, šećer, vanilu i limunovu koricu.
Hladan puter iseći na kockice i rukama utrljati u brašno ( u mom originalnom receptu piše mast umesto putera, ja je nemam, pa sam mast zamenila puterom ) dok ne dobijete mrvičastu masu.
Na kraju dodati kiselu pavlaku i zamesiti testo.
Isipati na radnu površinu i umesiti u glatko testo, koje se ne lepi za ruke. Ako je potrebno dodati po malo brašna.
Podeliti u 5 kugli i svaku jednu zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižider, najmanje pola sata do 45 minuta. ( meni je stajalo i duže )

Po radnoj površini posuti gustin, izneti jednu kuglu testa, odviti i rastanjiti testo, pomažući se gustinom.
Testo je izvanredno za rad i vrlo lako se rastanji.
Rastanjeno testo iseći na 4 dela i ako volite sitnije kiflice,iseći svaki deo na još 4 dela, a ako volite veće kifle, iseći svaki deo na 3 dela.
Na početku staviti po malu kašičicu gustog džema. ( ja sam koristila džem od aronije i malkice mi je curio, drugi put ću domaći pekmez od šljiva )
Zaviti kiflice i poređati ih na pleh, koji ste prekrili sa pek papirom ( trebaće vam dva velika pleha )
Na jedan pleh meni je stalo testo od dve kugle.


Uključiti rernu na 175°C i peći ih odmah, dok se prva tura peče vi pravite ostale kifle. Peći ih oko 20 minuta.
Ostaviti ih na žici da se malo prohlade, posuti sa prah šećerom, ili bez i uživati u njima.


Prijatno!!!!

5 коментара:

  1. Ah ,Zorice ovakve kiflice baš volim sa pekmezom od šljiva!Divne su ti! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti draga moja Dobrila...ma ja sam se zeznula, otvorila sam teglu sa džemom od aronije i šta da radim, nego upotrebi ga...ali drugi put ću dobro da gledam šta uzimam iz ostave.

      Избриши
  2. Анониман21. јун 2016. 21:19

    Kad pročitah recept bi mi odmah lakše da si koristila puter a ne mast, koje ovde kao što znaš nadjem jednom za dugo vreme čekanja. Aroniju tj džem nisam nikad probala kako se to zove na Engleskom?

    ОдговориИзбриши
  3. Dubravka, sigurna sam da i na Novom Zelandu ima lard, ovde je to tenderflake, ja sam koristila puter i meni su odlične i sa puterom.
    Aronia ili chokeberry je na engleskom i ja je imam zasađenu u dvorištu, raste kao grm a kupujem je i smrznutu po evropskim ( ruskim ) prodavnicama i ovde u mojim receptima postoje recepti kako napraviti sok, liker i džem od aronije..meni je ovaj džem od pre dve godine i super je.
    Ukucaj aronia u google pretraživač i izbacićet gomilu slika pa vidi kako izgleda.Ljubim te.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман22. јун 2016. 04:51

      Ima nešto zovu ga dripping ali to je slano. Ali setih se da možda pitam u onoj velikoprodaji gde sam našla svež kvasac. Samo oni to verovatno prodaju u velikim pakovanjima, ako imaju.Valjda može da se čuva u frižideru neko vreme?. Inače sigurna sam da džem od aronije nisam videla nigde od prodavnica gde zalazim (sad kad znam kako se zove).Pitaću u ovim prodavnicama zdrave hrane. Hvala na prevodu.Amožda i potražim taj žbun da zasadim na proleće:)

      Избриши