понедељак, 11. фебруар 2013.

Pogača cvet

Već nekoliko puta pravim ovu pogaču, ali uvek zaboravim da uslikam postupak izrade da bih mogla da vam ostavim recept…ovog puta nisam zaboravila, mada sam jedan korak preskočila da uslikam, ali objasniću vam. Pogača je fantastična.Recept sam preuzela sa Coolinarike



Sastojci:

650 do 700 g hlebnog brašna
3 jaja
60 ml ulja
1 kašičica soli ( po ukusu možete staviti i 2 kašičice )
15 g suvog kvasca ili 30 g svežeg
300 ml toplog mleka
1 kašičica šećera
150 g  omekšalog putera
150 g krem sira

Za premazivanje testa:

1 jaje
semenke po želji

Priprema:

Od ukupne količine mleka oduzeti polovinu i tu staviti kvasac i kašičicu šećera,promešati i ostaviti na stranu da kvasac nadođe.

U veću posudu za mešenje prosejati svo brašno, oduzeti sto grama i staviti na stranu. Napraviti  malo udubljenje i sredini brašna i tu dodatu jaja, koja ste prethodno umutili sa uljem,sipati so,nadošli kvasac i ostatak toplog mleka. Sve zajedno sjediniti, mešajući i kad počne da se odvaja od stranica posude, isipati na radnu površinu i dodavati po malo od onih 100 g brašna sve dok ne umesite glatko testo, po kome će se pojaviti mehurići.Meni je otišlo tačno 675 g brašna.Oblikovati testo u loptu, vratiti ga nazad u posudu u kojoj ste zamesili,premazati loptu sa uljem i pokriti sa najlonom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Pogača sunce 001

Uduplano testo isipati na radnu površinu i premesiti ga.Premešeno testo podeliti na 8 jufkica,svaka moja jufkica je bila oko 150 g.Pokriti jufkice najlonom i ostaviti ih da se odmore petnaestak minuta.

Pogača sunce 002

Prvu jufkicu uzeti i razvaljati u veličini malog plitkog tanjira, premazati sa sedminom omekšalog putera. Razvaljati sledeću jufkicu i staviti je preko jufkice koja je namazana sa puterom, tako što ćete ivice jufkice malo razvući i podviti ih ispod prve jufkice.

Pogača sunce 004

Premazati jufkicu sa omekšalim puterom i tako raditi sve dok imate jufkice.

Pogača sunce 003

Zadnju, osmu jufkicu, ne premazujemo sa puterom, nju samo rastanjimo i prekrijemo sve ostale jufkice.

Pogača sunce 006

Ovako izgleda testo otpozadi kad se sve jufkice razviju i prebace jedna preko druge.

Pripremljeno testo zaviti sa najlonom i ostaviti u frižider oko pola sata da se testo odmori.

Pogača sunce 007

Kada ste testo izvadili iz frižidera okrenuti stranu gde ste skupljali testo ( slika pre ove ) posuti blago radnu popvršinu sa brašnom i počnite da tanjite testo, stalno ga okrećući i pomažući se sa brašnom, ali budite vrlo pažljivi pri tanjenju testa, da vam negde ne pukne, jer puter će početi da izlazi napolje prilikom tanjenja testa i lepiće vam se za oklagiju. Ako se to desi, stavite samo malio više brašna.

Kada se testo rastanji, krug je poprilično veliki, gledajte da rastanjite testo što više možete.Po sredini kruga iseći trakicu oko 3cm širine a druge dve polovine testa, sa desne i leve strane, iseći još na pola i onda svaku četvrtinu iseći na još 4-5 trouglova, kao kad pravite kiflice. Isečenu traku uviti u mali rolatić.
Ja sam ovog puta punila male trouglove sa parčićima krem sira i uvijala svaki trougao u kiflicu ( ako ne želite ne morate stavljati krem sir, može da bude i prazna pogača ).

Tepsiju, veličine 28cm u prečniku, podmazati sa puterom i posuti brašnom, istresti višak ( ja koristim sprej PAM za pečenje ) u sredini tepsije staviti mali rolatić,koji ste napravili od trakice iz sredine a okolo njega ređati uvijene kiflice..imaćete ih dovoljno za dva reda, taj drugi red stavite između prvog reda ( pogledajte sliku )

Pogača sunce 009

Ako imate još kiflica, stavite ih tamo gde imate prazno mesto,kao što vidite na mojoj slici.Premazati pogaču sa umućenim jajetom i posuti sa semenkama po želji.Pokriti sa najlonom i ostaviti pola sata da naraste.
Pogaču staviti u hladnu rernu, uključiti rernu na 175*C do 180*C i peći oko 45 minuta ili dok ne dobije finu rumenu boju.

Pečenu pogaču ostaviti 5 minuta u tepsiji, izvaditi je i uviti u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi i ako možete da sačekate da je poslužite…ja je jedem toplu..

pogača od watermelon

Mi smo je pojeli pola  tog istog dana, sledećeg dana su došle komšije i pojeli smo ostatak sa njima, zagreja sam je vrlo kratko u mikrotalasnu i uživali smo u njoj uz čašu jogurta. ( na slici je parče sledećeg dana )

Sneg 001

Prijatno a tebi milice moja, od srca hvala na ovom fantastičnom receptu.

4 коментара:

  1. Predivna pogača. I kod mene bi se pojela isti dan. Mi obožavamo ovakva tijesta.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tamara....mi volimo testa, ja manje od supruga, mada ih ja jedem samo dok su topla a njemu je svejedno,topla ili hladna.

      Избриши
  2. Ovo sa podvlačenjem tijesta je odlična ideja, meni uvijek puter ili margarin curi kad razvijam. Na sličan način pravim česnicu i zato znam da su ova peciva jako ukusna.

    ОдговориИзбриши
  3. Vela ovako mi je najbolji način da mi puter ne iscuri vani, samo budi nežna pri tanjenju testa i biće super... ja ovo testo obožavam, od njega se mogu i kroasani praviti. Hvala i topli pozdrav

    ОдговориИзбриши