субота, 12. октобар 2013.

SLATKO OD DUNJA

Dok sam bila mala,dunja je uvek bilo u našoj kući,stajale su na ormanu a njihov divan miris se širio po celoj kući.Nisam volela da ih jedem zbog njihovog oporog ukusa ali sam volela da ih mirišem.. Ni sada nisam veliki ljubitelj dunja, volim kompot od njih a moj muž voli slatko od njih. Juče sam obišla moje celo selo, na domaku Toronta i jedva nađoh tri dunje,ljudi...tri dunje.Ne mogu da verujem da ih ovde skoro niko ne jede a meni palo na pamet da kuvam slatko od njih. Skuvah ga i dobila sam samo jednu teglu, neka ga želja mine...

Pre mnogo godina, dok sam još živela u Srbiji, običaj je bio kad ti gost dođe da se prvo posluži sa slatkom i hladnom vodom,pa tek onda se ponudi sa kafom i šta se drugo ima...toga više nema.Baš mi je žao da se taj lepi običaj izgubio.


Sastojci:

2 kg dunja
1.25 kg šećera
4 dcl vode
1 limun
nekoliko listova rosetle

Priprema:

Dunje oprati da skinete one fine dlaćice sa njih,preliti sa oko dva litra vode i pustiti da provri voda i kuvati ih oko 5 minuta.Izvaditi ih i još vruće oljuštiti ih i nekim reckavim nožem iseći na kockice.

Drugi način je oprati i oljuštiti dunje, iseći na kockice i spuštati ih u vodu u koju ste nacedili sok od limuna da ne pocrne i skuvati ih u toj vodi, kad provri kuvati još 5 minuta.

U drugu šerpu staviti šećer,preliti sa 400 ml vode i ušpinovati šećer da bude gustine meda,stavljati kockice koje ste isekli i kuvati na jakoj vatri sve dotle dok vam kad podignete varjaču ne počne da padaju po dve teške kapi. Tokom kuvanja možete dodati sok od jednog limuna.

Tokom kuvanja ćete imati belu penicu po površinu, skupljajte je kašikom i odstranite je.


Skuvano slatko ( dunja kad je skuvana izgleda prozirna ) pokriti sa mokrom kuhinjskom krpom i ostaviti preko noći da se ohladi. 

Sutra ohlađeno slatko sipati u sterilisane tegle, po želji možete staviti kriške limuna i grančice rozetle. ( ja je ovde nemam ali se sećam moja mama ju je stavljala u teglama sa slatkom i baš je imalo neki fini miris )

Za slatko je najbolje imati lepe okrugle dunje...kod mene je ovo što sam našla.Sećam se, dok je mama pravila slatko od dunja, uvek je govorila da dunjci nisu za slatko jer se raspadnu prilikom kuvanja.




Prijatno!!!

U međuvremenu sam dobila još puno dunja i evo još skuvanog slatka


 
Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Kristina sa bloga " Domaćica za vas " koja nam je zadala temu "dunje" i njoj šaljem ovaj recept.

12 коментара:

  1. Predivna boja slatkog. Ja volim ovako u komadu, ne ono od rendanih dunja. A, što se običaja tiče, draga Zoko, dobrim delom se tradicija izgubila ali pravi domaćini ne zaboravljaju svoje korene i vaspitanje. Ima ih, nađu se. Dunjci su me pre neku godinu grdno namučili i sad znam što je dunjac muško a dunja žensko:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, bogami, ovo za dunje i dunjce nisam znala.Eh.A kako da ih razlikujemo.........

      Избриши
    2. Mirjana, dunjci su duguljasti a dunje su okrugle.Dunci kad se kuvaju obično se raspadnu pri kuvanju a od dunja ostanu komadi celi.Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Hvala Nale....htedoh ja više da napravim, ali dunja ni za lek u ovom mom selu.Možda ih nađem u gradu, ali tamo neću do sledeće nedelje. Ja mnogo više volim u komadima nego rendano, ne pitaj me zašto,jer pojma nemam...mada slatko i ne volim da jedem.Volela sam taj naš stari običaj, koji se tako retko vidi. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. A baš sam pomislila na neki recept za slatko od dunja:)
    Sradačan pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  4. koja slucajnost ,upravo se spremam sa komsinicom praviti slatko od dunja i nismo imale recepta (ja ) a imamo puno dunja.
    Komsinica ima recept od mame pa ce mo uporediti sa tvojim da vidimo koji ce mo uzeti . Slatko od dunja nisam jela ima cijela vjecnost pa ce biti bas zabano napraviti sopstveni .Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Dragana, kako vam ja zavidim na tim dunjama.Baš bih volela da imam dunje pa da ih mirišem i gledam. Topli pozdrav i srećan vam rad.

      Избриши
  5. Žao mi je što ne možeš naći dunje i napraviti još ovog slatkog i džema, dunje su baš posebne i svojim mirisom i okusom. Kod nas su dunje ove godine dobro rodile i ima ih baš jeftino na placu, kupila sam ih jučer, a sigurno ću i sljedeću subotu. I sigurno ću napraviti i ovo slatko , odlično mi izgleda !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš se radujem da ima kod vas dunja...možda ih ima u gradu, ja živim na predgrađu Toronta i ovde ih nema ili ih ja tražim u pogrešnim prodavnicama Volim i ja džem od dunja.Prošle godine sam dobila teglicu džema od dunja na prvom Cool okupljanju u Beogradu i zaista je bio lep.

      Избриши
  6. Ove godine sam dobila dunje pa sam probala da pravim slatko i sve što je moglo da pođe naopako, pošlo je. Važna napomena: ne čistiti rernu dok se slatko kuva, zamalo mi nije zagorilo, šećer se taman počeo da karameliše. Mislim da mi je bila greška što sam ostavila slatko da sutradan, bez obzira na mokru krpu, toliko mi se steglo da se pretvorilo u sulc pa sam ga nabijala u teglice. Ostali su džepovi vazduha pa sam ga ostavila u frižider za svaki slučaj. Kod mene su bile rendane dunje jer sam sa njima imala drugu namjenu ali mi je odjednom palo na pamet da pravim slatko.
    Nekako mi se čini da su dunje, danas, prilično podcjenjeno voće

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Desi se svima nama tako nešto,po nekad...kad je najbolje,ništa ne raditi.,ali ne možemo uvek da ostavimo i da izađemo. Meni je prijateljica obećala doneti korpu domaćih dunja, pa ću napraviti džem od njih i ako mogu još malo slatka.

      Избриши