понедељак, 26. мај 2014.

Mirisna štrudla od višanja

Davno hoću da isprobam ovu štrudlu, delovala mi je na slici tako lepo, da sam jedva čekala da je isprobam. Originalni recept je iz časopisa Hrana i Vino a ja sam ga videla na FB.


Sastojci: 500 g mekog brašna, 8 g suvog ili 20 g svežag kvasca, 2 kašičice šećera, prstohvat soli, 1 kesica burbon vanilinog šećera, 200 ml toplog mleka, 100 ml ulja, 1 jaje i još jedno za premazivanje

Punjenje: 450 do 500 g oceđenih višanja ( ja sam koristila iz kompota a mogu i zamrznute ili sveže ), 100 g šećera, 75 g prezli ( koristila sam Panko mrvice ), 50 g mlevenih oraha, 50 g seckanig oraha

Priprema:  Zagrejati mleko ( počnite sa 150 ml i ako je potrebno dodati još 50 ml, meni je tačno trebalo 200 ml ) dodati šećer i kvasac i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.U vanglicu prosejati pola količine brašna, a drugu polovinu,prosejanog brašna ostaviti sa strane, ( ja sam koristila sve namensko brašno ) dodati prstohvat soli, jaje, ulje ( umesto ulja možete dodati polovinu količine pirea od jabuka ) i nadošli kvasac i sce zajedno sjediniti. Uz postepeno dodavanje ostatka brašna zamesti meko i glatko testo. ( testo će delovati da je masno, ali tako treba da bude )
Oblikovati ga u loptu, premazati sa vrlo malo ulja,pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Kad je testo skoro naraslo pripremiti fil tako što ćete sve sastojke za punjenje izmešati zajedno.



Naraslo testo premesiti i podeliti na pola. Svaku polovinu rastanjiti u pravougaonik širine 30 sm a dužine, koliki vam je pekač u kom ćete peći štrudlu  ( moja vatrostalna tepsija je bila oko 40cm duga a široka oko 25cm ) i iseći testo na dva mesta po dužini da dobijete tri parčeta / rolata. 
Uz ivicu staviti fil, ali rasporedite da imate dovoljno za sva 6 rolata i zaviti u rolat. ( rolati su vrlo tanki, jer nema puno testa i malo su pipljivi da se zaviju, ali se mogu zaviti..Možete testo i da podelite na 6 delova, svaki deo je oko 175 g i posebno rastanjiti u pravougaonik i nafilovati, zaviti u rolatić i kraj prstima zalepiti za testo.
Pekač prekriti sa papirom za pečenje i staviti dva rolata jedan do drugog a treći staviti odozgore na ta dva rolata.


Sad isto uraditi i sa onom drugom polovinom testa.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti 15 do 20 minuta na tolom da se testo podigne.


Podiglo testo premazati sa umućenim jajetom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko pola sata ili dok vam lepo ne porumeni odozgore.
Pečenu štrudlu ohladiti i iseći na parčiće i posuti sa prah šećerom,zamirisan vanilom.
Ovu štrudlu možete da pravite i sa jabukama, koje ste isekli na kockice.
Ja sam pravila i sa jabukama i sa višnjama, na žalost, sa jabukama nisam uspela da slikam.


Prijatno!!!!!


Da ne zaboravimo


Pomozimo onima kojima je pomoć potrebna:))

12 коментара:

  1. Well done, Zoki, it looks perfect! :)
    Have a wonderful day, my friend!

    ОдговориИзбриши
  2. Thank you so much, my sweet Gery. Hugs and kisses.

    ОдговориИзбриши
  3. prelijepo su se uklopili ovi rolatići u jednu cjelinu i presjek izgleda baš interesantno.

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala Danka...nama se jaklo dopala i sa višnjama i sa jabukama a praviću je i slanu sa sirom i spanaćem.Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  5. baš mi je zanimljivo ovo slaganje rolada u piramidu...odlično

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Snježana i meni je bilo vrlo zanimljivo, to me je i nateralo da je napravim. Hvala.

      Избриши
    2. Анониман26. мај 2014. 15:36

      Jedna od stvari koje nemamo ovde su višnje osim ako su u tegli.A svi volimo visnenje!A tvoja štrudla miriše dovde!

      Избриши
    3. E moja Džoli, i ovde ih retko vidim po prodavnicama i kad ih vidim, bezobrazno su skupe ali leti ih ima u kanticama od 3 kg u njihovom soku i onda kupim nekoliko kantica, stavim u kese za zamrzivač i imam ih preko cele godine. Probaj da nekada doneseš sadnicu iz Srbije pa je posadi tamo. Imam prijateljicu ovde, donela je dve male sadnice iz Zrenjanina i sad ima višnje u svom dvorištu, mada mislim da ima i da se kupe u rasadniku. Topli pozdra v.

      Избриши
  6. Пак си направила нещо превъзходно, Зори. Страхотна си!

    ОдговориИзбриши
  7. Volim višnje i sve od višanja, a ova štrudlica tako primamnjivo izgleda, jako mi se sviđa ovo slaganje štruca, atraktivna i dobra !

    ОдговориИзбриши
  8. Meni se jako sviđa sve što je sa višnjama a ovo slaganje me je ustvari i nateralo da je napravim. Od srca ti hvala.

    ОдговориИзбриши