уторак, 7. октобар 2014.

Muhammara

Šta drugo reći, nego napravite i probajte.

Domaćica za ovomesečnu igricu " Ajme, koliko nas je " je naša blogerica Tihana sa bloga Tiha u Zemlji Slatkiša, koja nam je zadala temu...NAR i njoj šaljem ovaj recept.



Sastojci: 300 g pečenih i oljuštenih crvenih paprika, 100 g pečenih oraha, 1 do 2 čena belog luka, 2 najmanje glavice crnog luka ili pola od veće, 2 kašike maslinovog ulja, 1 / 4 kašičice do 1 / 2 kašičice mlevenog kumina, 1/4 kašičice do 1/2 kašičice mlevenog koriandera, 1/4 do 1/2 kašičice mlevene crvene paprike, 1 do 2 male ljute  papričice / feferončića, 1 kašika limunovog soka, 1/2 kašičice molase od nara, po ukusu morska so i sveže samleveni biber

Priprema: Paprike ispeći, ostaviti ih u posudi da se potpare, jer tako ćete ih lakše oljuštiti i ostaviti ih da se ocede.
Orahe ispeći u rerni, dok ne zamirišu, pazite da vam ne izgore i ostaviti da se ohlade.

U tiganj staviti 2 kašike maslinovog ulja i iseckati luk na rebarca i pržiti ga na tihoj temperaturi dok potpuno ne omekša.


U drugi, suvi tiganj, staviti mlevene začine, korijander, kumin i mlevenu papriku i pržiti na suvo, sve dotle dok vam ne zamiriše.
Sve ispržene začine sipati u tiganj gde je ispržen crni luk.




U multipraktik staviti pečene i oljuštene paprike, koje ste ocedili od viška tečnosti, dodati pola kašičice do kašičice molase od nara ( ako je nemate, može da se stavi isto toliko med ili je kompletno preskočite ) isprženi luk sa začinima, beli luk ( ja sam stavila dva veća čena ) isečenog na komadiće, pečene orahe,ljute feferončiće, koje ste očistili od semenki ( umesto feferona može 1 ljuta paprika, koju ćete ispeći zajedno sa slatkim paprikama ) malo soli i bibera i limunov sok i sve to samleti dok ne dobijete glatku smesu.




Sipati u zdelicu iz koje ćete poslužiti i ostaviti u frižider, najmanje sat vremena, da se ohladi i ukusi sjedine i da se malo smesa zgusne. ( neko stavlja u ovo i hlebne mrvice, ja nisam )
Pred služenje preliti sa vrlo malo maslinovog ulja, ili posuti seckanim peršunom i sveže samlevenim biberom i poslužiti sa krakerima ili pita hlebom.
Od ove količine bi trebali dobiti jednu teglu od 500 g.


Prijatno!!!!!

8 коментара:

  1. Very delicious looking dish! Love to have it for my lunch!

    Hugs,

    Yelena

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Yelena, thank you so much for all of your wonderful recipes, and yes we loved it to. With regards:))))

      Избриши
  2. Sve imam sastojke,a paprike samo iz dubokog otopim.Hvala za recept.

    ОдговориИзбриши
  3. Deluje zanimljivo kao iz tajlandske kuhinje ili indijske,verujem da je preukusno😁

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno, mi ovaj dip jako volimo.Originalno dolazi iz Sirije, ali se pravi i u turskoj, gde ovaj namaz još zovu i acuka. i lebanonskoj kuhinji.

      Избриши