недеља, 26. октобар 2014.

Tiramisu 2

Naši dobro prijatelji imaju slavlje u čast rođenja njihovog prvog unučeta. Beba se nije još rodila, tek će krajem novembra ali ovde je običaj da se za rođenje prvog deteta pravi baby shower.Buduća mama nije htela da se išta pravi, jer naši su običaji da se pravi tek kad se beba rodi, ali svekrva je htela, jer kod njih je to običaj i tako da će biti slavlje. Na ovo slavlje idu samo žene i slavlje će biti u jednom velikom restoranu a naši muževi će biti kod njih kući sa budućim ocem i dedom i slaviće na njihov način. Ova torta je drugačije pravljena od one prethodne, ako uspem, uslikaću presek a ako ne...to je što je. Pošto ne znamo šta će biti, buduća mama je rekla " toliko malo iznenađenja imamo u životu, pa neka i pol ove bebe bude iznenađenje za sve nas " tema je žuta boja i zato su moji cvetići u pastelnim bojama.


Sastojci za biskvit:

6 velikih jaja, sobne temperature
150 g prosejanog brašna
200 g šećera
1 kašičica vanile ili 1 kesica vanilinog šećera

Sastojci za fil:

375 ml hladne slatke pavlake
100 g prah šećera
250 g krem sir

i još: 

250 ml jake crne kafe
1 do 2 kašike ruma
2 kašike šećera
50 g izrendane čokolade za ukrašavanje

Priprema:

Podmazati kalup za torte, 22.5 cm sa hladnim puterom i ostaviti sa strane.
Uključiti rernu na 175*C.

U veću zdelu razbiti jaja i mutiti oko minut, onda dodavati šećer po malo i mutiti dok ne dobijete gustu i svetlu smesu.
Dodati vanilu, ako dodajete vanilin šećer, dodati zajedno sa šećerom, i sipati brašno u cediljku i prosejati još jednom iznad posude u kojoj ste izmutili jaja.
Žicom za mućenje sjediniti brašno sa umućenimjajima,pazite da vam volumen testa ne spadne.
Sipati testo u podmazan kalup i peći oko 30 minuta.Proverite čačkalicom da li je biskvit pečen.
Pečen biskvit ostaviti u kalupu oko desetak minuta da se ohladi, izvaditi biskvit i ostaviti na žici, da se potpuno ohladi.
Ohlađen biskvit iseći na pola.


Dok se biskvit hladi, vi skuvajte kafu, dodajte 2 kašike šećera i mešajte dok se šećer ne otopi. Na kraju dodati rum.
Sada pripremiti fil.
Umutiti slatku pavlaku, koja treba da bude hladna.
Krem sir,sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu, dodati umućenu slatku pavlaku i spatulom sjediniti sve zajedno.
Kore, koje ste presekli,uzeti gornji deo i staviti na tacnu, sa koje ćete poslužiti tortu,sečenu stranu gore, četkicom premazati sa ohlađenom kafom i sipajte trećinu fila,premazati preko natopljene kore.


Drugi deo presečene kore, prvo presečeni deo premažite četkicom sa kafom i taj deo okrenuti prema filu od sira.
Takođe premazati i gornji deo kore sa kafom i polovinom od treće trećine premazati gornju koru i stranice torte.
Ako hoćete, stranice možete obložiti malim mini piškotama a i ne morate,sa ostatkom fila napravite ružice na torti.
Tortu možete posuti sa gorkim kakaom ili krupnije rendanom čokoladom.


Prijatno!!!!


Žao mi je što nismo imali bolje osvetlenje i lepše isečeno parče torte, ali to je što je.Torta je izuzetno sočna i nije puno slatka, što meni jako odgovara.


Na originalnom receptu imate i video kako se ova torta pravi.

4 коментара: