четвртак, 27. новембар 2014.

Pogača cvet

Pogača i hleba nam nikad nije dosta....ovih dana je hladno a ja ne mogu da izađem iz kuće zbog jednog malog hirurškog zahvata na mom stopalu i sa nečim moram da se zabavljam tokom dana...današnja zabava mi je bio ovaj hleb.
Recept  sam našla na FB stranici od autorice Ralice Martinove...Bože dragi, šta sva ta žena ne napravi sa svojim rukama...ja sam ostala bez teksta.



Sastojci:

700 do 750 g brašna za hleb
8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
400 ml toplog mleka
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
2 jaja + belanac
75 ml ulja

za premazivanje testa:

1 žumanac
1  kašika mleka
1  kašika ulja

Priprema:

U pola zagrejanog mleka staviti kašičicu šećera i kvasac, sve dobro izmešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.

U vanglicu prosejati 700 g brašna za hleb a 50 g prosejati u posebnu zdelicu i ostaviti na stranu.
U sredini prosejanog brašna napraviti udubljenje i tu staviti so,2 jaja plus 1 belanac a žumanac ostaviti sa strane, biće vam potrebno da premažete naraslu pogaču i odmah dodajte mleko i ulje i umutiti, da se žumanac ne osuši na sobnoj temperaturi.
Sipati ulje, preostalo mleko i nadošli kvasac i početi da zamesujete testo, ja to radim mikserom sa spiralnim nastavcima i mesiti testo dobrih 10 do 15 minuta i ako je potrebno, dodavati po malo brašna samo dotle dok ne dobijete meko i glatko testo, koje se ne lepi za ruke.
Meni je bilo potrebno samo još jedna kašika brašna da dodam, ali sva brašna nisu ista i ne "piju" sva na isti način tečnost.
Kad ste umesili testo, premazati ga sa malo ulja, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla, trebaće vam oko sat vremena, možda i malo duže. ( ja obično zagrejem vrlo kratko rernu, isključim i tek onda stavim vanglicu u rernu i ostavim da mi testo naraste )
Naraslo testo, isipati na radnu površinu, premesiti i sada počinjemo sa delenjem testa.
Prvo prepoloviti testo na pola, koje je bilo 1kg i 370g, polovina testa je bila 685 g i sad taj deo podeliti na 4 veće kugle, svaka kugla bi trebala da bude oko 170g..
...sada delimo onu drugu polovinu testa na pola i jednu polovinu podeliti na 4 manje kugle, svaka je bila po 85g a drugi deo podeliti na 5 kuglica i svaka kuglica je po 70g
znači:
4 kugle po 170g
4 kugle po 85g
i 5 kugle po 70g
Otopiti puter i malo ga prohladiti.
Napravljene kuglice staviti na pobrašnjenu radnu površinu i pokriti ih sa providnom folijom da se ne suše, dok radite sa njima.
Dok tanjimo testo pomažemo se sa minimalnom količinom testa.
Uzeti prvo jednu od 4 najtežih kugli i rastanjiti u veličini plitkog tanjira, premazati sa otopljenim puterom, rastanjiti drugu i staviti preko rastanjene i premazane prve jufkice, premazati i nju sa otopljenim puterom i rastanjiti treću jufku i staviti preko prethodne premazane jufke i nju premazati sa otopljenim puterom i najzad rastanjiti zadnju jufku i staviti preko treće premazane jufke ali ovu zadnju ne premazujemo.
Malo podviti stranicene premazane jufke preko svih onih premazanih jufkica.
Pobrašniti radnu površinu i ostaviti ih tako pripremljene na stranu.
Sad isto tako uraditi i sa kuglicama, koje su teške po 85 g i na kraju sa kuglicama koje su po 70 g ali petu ostaviti sa strane,za kasnije, ona će vam biti potrebna da napravite latice u sredini testa.
Pobrašniti vrlo blago radnu površinu i vrlo pažljivo rastanjiti najveću jufku u veličini tepsije u kojoj ćete peći pogaču, ako hoćete da vam je visoka,onda upotrebite tepsiju od 28cm a ako hoćete da je niža od 30cm ili pleh od rerne.Prekriti papirom za pečenje ili dobro podmazati tepsiju.
Rastanjeni krug preneti u tepsiju, iseći, ali ostaviti okolo ivice oko 2.5cm ne rasečeno, na 8 istih delova i trouglove, gde su najuži okrenuti prema ivici tepsije. ( ako vam nešto nije jasno, gledajte kolaž pripreme )
Sada rasatanjiti srednju jufku u veličinu oko 15cm i nju raseći skroz u 8 istih trouglova, napraviti mali razrez sa oštrim nožem u sredinu i kroz taj razrez odozdole provući najuži deo trougla, malo povući prema gore taj ćošak a ivice šireg dela trougla malo podviti sa strane i sad te delove ređati između delova gde vam nisu podvijeni delovi trouglova na pogači u tepsiji.
Sad tako isto napraviti i sa najmanjom jufkom, rastanjiti, raseći na 8 delova, podvuči krajeve kroz rasečeni deo, podviti stranice malo i naređati između prethodnog kruga trouglova.
Najmanju lopticu testa rastanjiti i iseći dve trake oko 15cm i nožem iseći resice, zaviti u donji deo u rolnicu pa tu rolnicu staviti na drugu traku,kojoj ste isekli resice i malo prstima rastresite te resice i staviti u sredinu pogače.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti oko 40 minuta da testo još jednom naraste, posle pola sata,uključiti rernu na 175*C i zagrejati je.


Naraaslu pogaču premazati sa umućenim žumancetom i mlekom,posuti sa semenkama po vašem izboru i staviti da se pogača peče.


Peći je oko 40 minuta.


Ispečenu pogaču staviti na žicu, premazati sa preostalim puterom ( ostaće vrlo malo ) i ostaviti oko 5 minuta u tepsiji.

Pažljivo izvaditi pogaču iz tepsije, pokriti sa kuhinjskim papirom a onda sa kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohladi.

Poslužiti toplu.


Pogača je vrlo jednostavna da se napravi, dovoljno je da samo znate mere i da pratite moje slike izrade...ako vam negde zapne, tu sam da pomognem.

Prijatno!!!!!

10 коментара:

  1. Прекрасна е погачата, Зори!

    ОдговориИзбриши
  2. odlična....mami na isprobavanje...samo da mi se kuća napuni čeljadi..

    ОдговориИзбриши
  3. Как може да ги правиш такива красиви?! Невероятна погача, Зори. Ще украси всяка празнична трапеза.

    ОдговориИзбриши
  4. Yoli, od srca ti hvala i baš bih volela da je vidim u tvojoj izradi...to bi tek bila pogača. Od srca ti hvala, draga moja. Topli pozdrav i zagrljaj:))))

    ОдговориИзбриши
  5. Ovu ću pogaču napraviti mojima za blagdane, sigurna sam da će svi biti oduševljeni iako meni baš ne izgleda tako jednostavno :), Zorice ti si majstor za pogače i sva tijesta i uvijek ih vrhunski napraviš kao što si i ovu. Ja još trebam dosta učiti o tome, ali ću pogaču svakako isprobati !

    ОдговориИзбриши
  6. Branka, unapred ti hvala i radujem se. Pogača nije teška da se napravi, samo prati korake izrade i nećeš pogrešiti. Srećno:))))

    ОдговориИзбриши