среда, 24. децембар 2014.

Rebra na tuskanski način

Mi obožavamo rebra, veoma retko ih pravim u rerni, obično ih pečemo na roštilju...ali ovog puta me je baš privukao ovaj recept,jer se peče sa paradajzom....a moj muž obožava paradajz.




Sastojci za premazivanje rebara:
originalni recept

2 kašike braon šećera
2 kašike morske soli
2 male ljute suve papričice,istucane u prah
1 kašika mlevenog kumina
1 kašika mlevene dimljene paprike
1 kašika belog luka u prahu
1 kašika crnog luka u prahu
pola kašičice suve majčine dušice
pola kašičices veže samlevenog bibera
1/4 kašičice mlevenog klinčića
2 kg mesnatih rebara
oko 600 g sitno iseckanog paradajza iz konzerve
4 do 5 čena belog luka
pola kašičice oregana
1/4 kašičice ljute paprike

Priprema:

Sve navedene začine stavite u kesicu i dobro ih izmešati.
Uzeti polovinu začina i sipati u plići tanjir.


Rebra dobro oprati i osušiti kuhinjskim papirom.Ako imate onu tanku opnu na donjem delu mesa, oguliti je.
Ja sam moja rebra isekla na manje parčiće, vi kako hoćete, možete ih ostaviti u celom komadu ili ih iseći na parčiće,kao ja.
Svako parče dobro uvaljati u pripremljene začine i poređati u pleh ili vatrostalnu posudu, u kojoj ćete peći rebra.
Zatvoriti sa folijom svuda okolo i ostaviti u frižider preko noći.
Kad ste spremni da ih pećete, izvaditi rebra iz frižidera, i skinuti foliju.


Paradajz ocediti od viška tečnosti,ne potpuno, ostavite da ima nekoliko kašika soka, i seckan paradajz izmešati sa sitno iseckanim belim lukom,ljutom mlevenom paprikom ( ako ova rebra služite deci, smanjiti količinu ljute paprike i u začinu i ovde ) i suvim oreganom.
Kašikom sipati tako pripremljen paradajz na rebra da ih prekrijete.
Tečnost, koja vam je ostala, sipati u posudu.


Sada sa folijom dobro zatvoriti, ako je potrebno staviti više slojeva folije, svuda okolo da nigde ne izlazi para iz posude, jer na taj način rebra se peku u toj pari, koju će stvoriti paradajz i sok na dnu posude.
Zagrejati rernu na 170°C i staviti posudu dobro zatvorenu da se peče oko 3 do 3 i po sata.
Pečena rebra izvaditi i ostaviti da se ohlade, ali neka su i dalje pokrivena oko desetak minuta.

Skinuti foliju, servirati meso, koje samo otpada od rebra. Meso je izuzetno sočno i ukusno.
Prilog neka bude po vašem izboru.
Kod nas je bio pire krompir i pečeni karfiol sa belim lukom i maslinovim uljem a uz to je obavezno pivo ili crno vino.


Prijatno!!!!!

2 коментара:

  1. I'm sure that all your neighbours wanted to know what's the magical smell that was coming from your kitchen, Zoki... :)
    It looks so delicious!
    Hugs, my dear friend, and have a Merry Christmas! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Thank you so much, my dear friend. Merry Christmas to you and yours. Hugs and kisses:)))

    ОдговориИзбриши