уторак, 20. јануар 2015.

Damen kapric

U zadnje vreme totalno sam zapostavila moje sveske, u kojima su mi zapisani stari recepti, a novih recepata koliko hoćeš, koje bih htela da isprobam...
Naša slava je Sv. Jovan i mi ćemo na današnji dan da spremimo ručak,presečemo kolač a u subotu ćemo slaviti sa našim dragim gostima...ali oćeš, desilo se nešto što ni u snu se nismo nadali da će se desiti, otkazala nam je poslušnost rerna,tako da ćemo ove godine biti bez slavskog kolača,kupićemo najobičniji hleb i preseći ga umesto slavskog kolača,upalićemo sveću i poslužiti se sa žitom. Pozvali smo jedne naše drage prijatelje da nam budu gosti, na današnjem ručku,ali smo im, na našu žalost,morali da otkažemo....Da li ćemo uspeti da  popravimo rernu ili da kupimo novi šporet do subote ne znam,što god da je,spremiće se ono što se može spremiti a dotle da vam napišem recept za kolač, koji sam delimično ispekla u rerni, pre nego što je otkazala, a morala sam ga završiti kod komšinice i malo sam prepekla biskvit,jer ne znam kako njena rerna radi.
Recept je moje kume, koja nas je napustila jako rano.


Sastojci za biskvit:

150 g putera sobne temperature
4 žumanca sobne temperature
60 ml mleka
80 g šećera
1 kesica vanile
200 g brašna
1 kesica praška za pecivo

Fil od jabuka:

1 kg izrendanih jabuka
1 kašika šećera
1 kašičica cimeta
1 vanilin šećer
sok od pola limuna

Sastojci za šne:

4 belanca
100 g šećera
1 kašika limunovog soka

i još:

2-3 kašike džema od kajsija

Priprema:

Podmazati kalup za tortu veličine 22 - 23cm samo dno.

Umutiti puter  i šećer, zajedno sa vanilom u penastu smesu i onda dodavati jedno po jedno žumance i svaki put dobro umutiti pre nego što se doda sledeće žumance, dodati mleko i umutiti sve zajedno.
Brašno i prašak za pecivo izmešati i prosejati iznad posude u kojoj su umućena žumanca i sve zajedno umutiti sa mikserom.
Dobićete jednu veoma gustu smesu.
Sipati spatulom u pripremljen kalup za torte, poravnjati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 10 minuta ili dok vam blago ne porumeni.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se biskvit prohladi.

Dok se kolač peče,očistiti jabuke i preliti ih sa sokom od pola limuna da ne pocrne. Izrendati ih, staviti u šerpu, dodati cimet,šećer ( šečer se dodaje više ili manje u zavisnosti od slatkoće jabuka, moje su bile slatke i nisam dodala ni malo šećera,ako su kisele,dodati 2 kašike šećera ) i vanilu i ako je šta ostalo od soka limuna, preliti preko i staviti na ringlu i dinstati jabuke dok sav sok, koje su jabuke ispustile, ne uvri.

Skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi.

Polupečeni biskvit premazati sa džemom od kajsija i sipati prohlađene izdinstane jabuke i vratiti nazad u rernu i zapeći vrlo kratko 5 minuta, na istoj temperaturi.

Za to vreme umutiti belanca sa limunovim sokom i šećerom, koji ćete dodavati po malo i mutite dok ne dobijete veoma gust šne.
Sipati šne preko jabuka i vratiti nazad u rernu za još 15 minuta, ali smanjite temperaturu na 150, da se više suši nego peče.

Izvaditi kolač napolje i ostaviti da se ohladi.



Poslužiti kolač hladan.

Prijatno!!!!


25 коментара:

  1. Kolac je ispao divno Milice, sretna vam slava, a tebe bas ne mogu da zamislim bez rerne ma bas ni jedan dan.... sad si na prinudnom godisnjem I mene to malcice I raduje...

    ОдговориИзбриши
  2. ..........ma ja ne mogu da zamislim sebe bez rerne...što god hoću da napravim, potrebna mi je, ali preživeću. Prijateljice sam već angažovala koja će šta da mi donese za subotu a ja ću napraviti nekoliko vrsta kolača koji se ne mese i tortu i biće svega...što je najvažnije niko neće biti gladan. Puno ti hvala, milice moja i topli pozdrav za vas.

    ОдговориИзбриши
  3. Žao mi je za kumu i za rernu Zorico :(
    Nadam se da ćeš imati novi šporet što pre i da nastaviš peći super kolače i jela! Ovih dana kad sam pratila emisiju na tv kuvar je imao super moderan šporet gde određuješ dugmicem koliko dugo ćeš peći i druge detalje, mislila sam da kad ću i ja imati takvav šporet biće mi još radije da kuvam, biće prijatno! i sad jeste ali biće wow. Dakle, nadam se i ti da imaš uskoro takav šporet i da uživaš još više u kuhinji! :*
    Kolač ti je super i komšinica ti je dobra, nadam se da ćeš imati nekog da ti pomogne kuvanjem ovih dana što tvoj šporet ne radi, fino od nje što je dozvolila da pećeš tamo. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Demi....još uvek nismo ništa uradili po tom pitanju a bez nje sam nemoćna...hvala Bogu pa se mogu praviti kolači koji se ne peku a što je najvažnije, naši gosti su naši dobri prijatelji, pa niko neće naći manu....
      Ove komšije su nam jako dobri.

      Избриши
  4. Srecna slava Zoki! Meni je posebno draga jer je to slava i mojih roditelja i ja je uvek obelezim. Skoro sam sa jos nekim pricala na temu starih recepata i kako sam vec obelezila sta da vratim u redovni meni - Damen kapric je mamin omiljeni kolac, bas si me obradovala:) Sigurna sam da je sve bilo u savrsenom redu i bez rerne!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga Jelena. Zaista ima divnih starinskih recepata,ja imam 4-5 ispisanih svezaka sa njima, ali nekako uvek zaboravim na njih i uvek probam nešto novo, drugačije a na ovakvim receptima smo odrasli.
      Srećna i tebi devojačka slava. Topli pozdrav.

      Избриши
  5. draga moja, tako ti to biva odjednom počinju okazivati poslušnost...i dobro je dok su to stvari koje možemo zamijeniti, kupiti..
    odličan kolač a meni je zanimljiv zbog jabuke jer, svi koje sam do sada probala su bili bez jabuke...
    neka je sretna slava..sve vam zdravo i veselo bilo!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je Snježana...neka smo mi živi i zdravi, stvari se mogu kupiti. Ovaj moj šporet je 12 godina star, ali je zaista korišćen maksimalno....danas ćemo videti šta ćemo uraditi jer, ako kupimo novi, ne možemo ga dobiti do iduće nedelje a ako kupimo deo, sutra je šporet spreman za rad....
      Od srca ti hvala i topli virtualni zagrljaj.

      Избриши
  6. Neki dan sam radila nešto slično po Nalinom receptu i nisam ni znala da se tako zove, ali nam je bio odličan

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ingrid, ja sam "češljala" Naletov blog, ( i opet ću ) ali iskreno da ti kažem da ovaj kolač nisam videla..bez obzira, drago mi je da vam se kolač dopao. Topli pozdrav.

      Избриши
  7. Mogu misliti kako si ti bey rerne ao brod bez kormila.Ali sgurno si se snašla.Dvan kolač ,koji sam već probala,jer smo baš pravili Džem od breskvi.Uh šta bih dala za te tvoje sveske!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj da znaš, osećala sam kao da ništa ne znam da napravim a da se ne peče....samo da ti kažem, uspela sam da napravim 9 vrste sitnih kolača a da se ni jedan nije pekao, plus tortu i da ti kažem da nikad brže nisam napravila kolače nego li ovog puta...sve bilo gotovo za 1 dan.
      Drago mi je da si ponovo sa nama i grlim te i mislim na tebe.

      Избриши
  8. želim da pitam o snegu na vrh....
    ŽElim da napravim neku pitu koja će na vrh imati takav sneg, ipak kad sam pravila ravani i umutila belance sa šećerom nije bilo sneg već ostalo ovako tečno i belo, ali penasto. Ne znam šta nisam pravila dobro, kad sam pravila sneg bez šećera sneg bio ok. Neka Blogerica mi je rekla da treba da stavimo u multi šećer pre nego što da koristimo tkao da bude sitnija ali ne prah.... Čudno mi je ... Da li je tajna limun ili šta treba raditi? Bila bi yahvalna kad bi me pomogla Zorico po[to mi deluješ iskusna kuvarica a takav sneg je bitan za kolač što želim da pravim. Neće biti lepo ako pravim čitan kolač i na kraju ne uspe sneg... Biće meni katastrofa! :( Hvala puno unapred!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Demi, kad mutiš belanca,prvo jaja treba da budu sveža, drugo,što mi zvuči po tvom opisu je, da ti je prilikom odvajanja belanaca od žumanaca otišlo u belanca i malo od žumanca i onda nema šanse da se belance umuti u čvrst sneg.
      Ja koristim običan kristal šećer, ali je malo sitniji od vašeg ( ovde se zove caster sugar ) umutim prvo malo belanca i onda dodajem šećer po malo i mutim dokle god se šećer ne sjedini sa belancima a dobijem švrstu smesu da kad okrenem zdelu sa belancima belanca moraju da stoje u posudi. Dodajem nekad i mrvicu soli i malo limunovog soka ili umesto limunovog sdoka dodajem cream of tartar, što je isto vrsta kiseline ali u prahu i služi kao stabilizator u belancima, ali kod vas u Evropi nema cream of tartar, zato dodajem limunov sok a moja baka je stavljala kašiku sirćeta, jer limun je bio skup u to vreme.
      Nadam se da sam ti pomogla, ako imaš još koje bilo pitanje, tu sam i pomoći ću ti onoliko koliko mogu.
      Umesto kristal šećera može da se koristi i sećer u prahu jer u njemu ima i malo gustina,dodaje se radi lakjšeg mlevenja šećera.
      Topli pozdrav i srećno.

      Избриши
    2. Draga Zorico
      Ti si f a n t a s t i c na ! :-).
      Hvala ti puno za sve ove informacije i trikove tvoje pametne babe:-) super vau i dirljivo!
      Haha ma naravno jaja su sveza.....
      Ma to mi je i mama rekla, da li mozda pao malo zumanceta? A odgovor je da, malcice, ali cistila pre nego sto da umutim, jel to tako strasno, tako mala kolicino moze da bude katastrofa? Hihi:-) sta da kazem, probacu i ovako kako ti kazes, i jos jedno pitanje... da, kako cu shvatiti pre pecenja da je takav sneg ono stozelim i treba za ovaj kolac, kakva ce biti razlika u izgledu od obicnog snega belanca bez secera? Bice mozda bise kremasto? :-* :-* Hvala puno !

      Избриши
    3. Treba ti da bude gusta i sjajna smesa kad se belanac umuti...ne znam jesam li dobro razumela pitanje.

      Избриши
  9. Mislim.. znam kako izgleda kad umutimo belance da dobijemo sneg, bez secera, ali kakva ce biti razlika ako ima i secer? Bice vise gusto? Hvala <3

    ОдговориИзбриши
  10. Čudi me to što si mi pisala da mi u Evropi nemamo creme tartar, stvarno nisam tražila da li to imamo ali ne znam zašto da nemamo, da li možda sadrži nešto zabranjeno po našim zakonima za zaštitu zdravlja? Ja sam znala samo o tartat sosu što je nešto kao umak sa šargarepom,, krompirom....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Cream of tartar se koristi za belanca da ih stabilizuje i to je u prahu a tartar sos je nešto sasvim drugo....možda i ima, ali znam da na području bivše Yugoslavije definitivno nema.

      Избриши
    2. :-) hvala, ma sigurno ima jer ja sam negde u netu procitala da je jedna devojka probala neki kolac koristeci ovau kremu tartar a recept pripada rikardou koji je francuz onda ima negde. Ali ok, probacu bez toga:-) hvala ti na informacije i lepe recepte... Laku noc

      Избриши