четвртак, 19. фебруар 2015.

Gratinirane pečurke i jaja

Volim Gagine recepte i obično, kad želim da spremim nešto bez mesa, prošetam Gaginim blogom, jer znam da ću tamo sigurno naći nešto što volim.
Ovaj Gagin recept sam videla još kad je objavila post na blogu, ali nikako da stigne na red.
Sinoć smo bili na slavi kod prijatelja i već i sami znate kako je kad idete na slavu, da će biti previše hrane a sve biste hteli da probate...danas je definitivno moralo nešto laganije za ručak i izbor je pao na ovaj Gagin recept....


Sastojci, onako kako sam ja pravila:

4 tvrđe kuvana jaja
500 g šampinjona
1 struk praziluka
4 čena belog luka
2 grančice majčine dušice
1 puna kašika sitno iseckanog peršuna
100 g izrendanog lako topljivog sira ( gouda )
150 g kisele pavlake
1 jaje
75 ml pavlake za kuvanje
so i biber, suvi začin
50 g putera
1 do 2 kašike ulja

Priprema:

Skuvati jaja i ostaviti ih da se ohlade.

U dublji i širi tiganj staviti puter i ulje i ostaviti da se puter otopi...za to vreme očistiti,oprati i sitno iseckati praziluk i sipati u tiganj, pržiti na osrednjoj temperaturi, da vam praziluk omekša,povremeno promešajte.

Šampinjone oprati i iseći na malo deblje parčiće i dodati u omekšali praziluk i dodati sitno iseckan beli luk i pržiti sve dotle dok tečnost iz šampinjona ne uvri.
Na kraju dodati sitno iseckanu majčinu dušicu, sitno iseckan peršun, so,biber i suvi začin i izmešati sve zajedno.

Vatrostalnu posudu 22cm X 22cm podmazati sa uljem ili sprejom za pečenje.
Kuvana jaja oljuštiti i iseći na kolutove i sa jajima pokriti dno posude, preko jaja  izrendati trećinu sira,sipati šampinjone da prekrijete kuvana jaja i preko šampinjona  izrendati drugu trečinu sira. ( rendati na sitnu stranu renda )

U tiganj u kom ste pržili šampinjone, sipati kiselu pavlaku,jaje i pavlaku i sve dobro umutiti sa žicom za mućenje, preliti preko šampinjona i sira svuda podjednako da prekrije šampinjone.
Preko izrendati ostatak sira.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko 30 minuta ili dok vam gornja korica ne porumeni.

Ohladiti i poslužiti sa salatom po vašem izboru. Kod nas je bila belolučena paprika.


Ovo parče nije bilo tako lepo da se vidi presek, te sam uslikala drugo parče, ali bez paprike.

Gago, od srca ti hvala na odličnom receptu u kom smo mi uživali.

Prijatno!!!

4 коментара:

  1. Baš se radujem da si isprobala recept i da vam se dopao, a izmene koje si napravila samo poboljšavaju ukus jela! Meni je ovo idealno za dane posle Vaskrsa, kad ne znamo šta ćemo sa jajima kojih se nakupi i-ha-haj, ili posle velikih slavlja kad preostanu kuvana jaja spremana za meze. Hvala tebi što si jelo isprobala i uslikala, a posebno za reči hvale o mojim recepatima u uvodu...
    Veliki poljubac ♥

    ОдговориИзбриши
  2. Gago, bilo mi je zadovoljstvo isprobati ovaj, ili bilo koji recept, sa tvog bloga. Ti imaš odličnu kolekciju recepata, koje svako može jesti, bio vegeterijanac ili ne i neće ovo biti zadnji put, ima tu još dosta recepta, koje želim da isprobam. Od srca tebi hvala i zadovoljstvo je moje. Pozdrav za vas dvoje.

    ОдговориИзбриши
  3. Vidim ja nesto recept mi je poznat. Pravili smo ga prosle nedelje upravo videvsi ga kod Gage na blogu. Meni licno odlican. Muzu se nije dopao zbog mnogo jaja . Ja volim zato sto nema mesa. A sa pecurkama sve volim. Odlican recept!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nama se jako dopao, i sastojci mi odlični...svi su ukusi različiti...Hvala ti puno i drago mi je da si i ti isprobala ovaj recept.Topli pozdrav.

      Избриши