петак, 6. март 2015.

Začinjena čičoka i karfiol

Nikad čula nisam za čičoku, niti sam je videla kako izgleda, dok nisam videla recepte na coolinarici i zainatila sam se da ću je naći...Prošlo je puno vremena dok sam je našla, a našla sam je kad je uopšte nisam tražila, sasvim slučajno...ovde se zove jerusalem artichokes, nema nikakve veze sa artičokom. Ukus čičoke ne bih mogla da odredim, ali uz dodatak suhomesnatog mesa, slanine, žalfije,putera, majčine dušice je fantastičnog ukusa, pa, ako volite čičoku, probajte je i na ovaj način. 
Ima divan cvet,koji liči na suncokret ili rudbekiji.

Čičoka

ČUDOTVORNI INULIN

 Inulin, glavni sastojak čičoke, je probiotik koji stimuliše razvoj bifidobakterija i acidofila, bakterija koje blagotvorno utiču na naše zdravlje. One eliminišu štetne mikroorganizme iz crevne flore, sprečavaju crevne infekcije, pomažu kod opstipacije, poboljšavaju apsorpciju minerala za 20 odsto, jačaju imunitet i pomažu u prevenciji raka debelog creva. Osim toga, inulin normalizuje nivo triglicerida i holesterola u krvi, pa tako sprečava nastanak kardiovaskularnih oboljenja i postepeno smanjuju masne naslage koje muče mnoge ljude s viškom kilograma.

Pošto sadrži inulin, koji se kuvanjem pretvara u fruktozu, pa njenom ne dolazi do porasta nivoa šećera i insulina u krvi, čičoka je odlična namirnica za dijabetičare

Osim što je veoma zdrava, čičoka ima veoma nisku energetsku vrednost, ali obiluje vitaminima i mineralima.
 Čičoka je dobar izvor kalijuma i fosfora. Kalijum je važan za kontrolu krvnog pritiska, pravilan rad mišića i srca, regulaciju vode u organizmu i prenosa nervnih impulsa, dok fosfor obezbeđuje čvrstinu zubima i kostima. Čičoka sadrži kalcijum, magnezijum, gvožđe, vitamine grupe B, vitamin C, vitamin D i provitamin A. Čičoka je interesantna i po tome što je sjajan izvor esencijalnih aminokiselina, odnosno aminokiselina koje organizam ne može da proizvede sam.

Pošto je veoma zdrava, čičoku mogu da jedu svi. Ipak, najčešće se preporučuje ljudima koji imaju problema sa crevnim infekcijama, alergijom na hranu, visokim krvnim pritiskom, povišenim nivoom masnoća u krvi, kardiovaskularnim oboljenjima, anemijom, osteoporozom, dijabetesom… Takođe, čičoka učestvuje i u prevenciji svih ovih zdravstvenih tegoba, pa je valja jesti i kada smo potpuno zdravi.
( preuzeto  iz časopisa Žena )



Sastojci:

pola glavice karfiola
300 do 400 g čičoke
5 - 6 čenova belog luka
desetak šampinjona
200 g mesnate slanine
nekoliko kašika maslinovog ulja
po grančica dve žalfije i majčine dušice
1 kašičica tostiranog i samlevenog kumina
po ukusu so i sveže samleven biber
pola kašičice mlevene ljute paprike
1 kašičica suvog začina

Priprema:

Karfiol oprati i iskidati na manje cvetiće ( ja sam imala jednu manju glavicu i iskoristila sam je celu, ako je veća glavica, onda vam je potrebno pola ) i staviti u veću zdelu.

Čičoku, oprati i oljuštiti ili je dobro izribitai sa četkicom za krompir, iseći ja manje komade i dodati u zdelu sa karfiolom.
Beli luk oljuštiti i dodati cele čenove a mesnatiju slaninu iseći na komade, dodati u nju i oprati šampinjone i dodati i njih.

 ( čičoka ili na engleskom Jerusalem Artichokes ili poznate još i kao Sunchokes ) )

( cvet čičoke )

Začine je najbolje kupiti i samleti ih sami, ako možete a ako ne, onda kupiti već samlevene, ali oni nemaju istu aromu kao kad ih pripremite sveže.
U manji tiganj,staviti kumin i pržiti ga na suvom,samo dok ne zamiriše, skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi. Samleti u mlinu za začine ili u mašini za mlevenje kafe.( meni ta mašina koristi samo za mlevenje začina )


Dodati začine u zdelu, grančicu -dve majčine dušice,žalfiju i sve dobro izmešati.
Pleh prekriti sa papirom za pečenje , isipati pripremljeno povrće,poravnjati svuda po plehu i preliti sa malo maslinovog ulja.
Po želji, dodati i jednu do dve male ljute papričice, ali neka su cele.

Zagrejati rernu na 190°C i peći oko 20 minuta, promešati i peći još 15 do 20 minuta ili dok vam čičoka ne omekša.
Izvaditi, odstraniti grančice žalfije i majčine dušice, posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti toplo.

Prijatno!!!!!

6 коментара:

  1. Hvala i zaista sam se obradovala kad sam našla ove informacije i morala sam ih podeliti sa svima...jer što više ljudi znaju, to bolje. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  2. Lep recept! Jedno vreme sam je kupovala i često spremala. Onda smo je posadili, a ja zaboravila da je uopše imamo. Inače, cvet joj je božanstven a stabljika raste baš visoko...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, ja mislim da je imam već zasađenu, ali jedino mi nije jasno,koren joj je više vretenast nego što je ovaj na slici.....e sad, smem li se usuditi da probam, inače je cvet potpuno isti i izgled biljke je isti a inače sam viđala ovo i u šumi gde mi šetamo...

      Избриши
  3. Koliko ovo primamljivo izgleda. Da nije ponoć odmah bih krenula na pijacu.. ;) ma meni čičoka na slici liči na đumbir...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Videćeš ako je nađeš na pijaci da ne liči na đumbir a tek ukus,....izuzetno zdrava namirnica, za koju jako malo znamo, i koju,na žalost, veoma malo koristimo. Topli pozdrav.

      Избриши