недеља, 14. фебруар 2016.

Hleb sa pire krompirom

Imala sam višak pire krompira, koji mi je preostao od ručka i tražila sam na netu hleb koji bih mogla da napravim sa njim...oćeš, jutros ustala a krompira nema i naravno da ga je neko pojeo za doručak sa sirom i paradajzom.Morala sam da kuvam drugi krompir i kad je mm video da kuvam krompir, pitao me je šta ćemi krompir ...da ne dužim priču, rekao mi je on je to pojeo da se ne baci. U našoj se kući nikad hrana ne baca, on to pojede na vreme, jer zna da ga ja neću jesti.


Sastojci:
oko 300 g skuvanog krompira
680 g brašna
475 ml mleka
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
30 ml maslinovog ulja
10 g suvog ili 30 g svežeg kvasca

Priprema:
Krompir oljuštiti, iseći na kocke i skuvati ga u posoljenoj vodi.
Mleko zagrejati u šerpicu da bude vrelo, dodati maslinovo ulje,so,šećer i dodati skuvan i oceđen krompir, koji ste prethodno izgnjećili u pire. Ja sam dodala oceđen krompir i štapnim mikserom smrvila u glatku tečnu masu, koja je bila malo ređa od testa za palačinke.


Ostaviti da se prohladi i kad bude mlako dodajte suvi kvasac i polovinu brašna i mikserom mutiti dok se sve ne sjedini.
Po želji, kvasac se može razmutiti u malo toplog mleka, sa vrlo malo šećera i kad naraste dodati u ostalu smesu.

Dodavati po malo preostalog brašna, celo vreme muteći mikserom dok se svo brašno ne sjedini i ne dobijete meko testo, koje se vrlo malo lepi za ruke.
Isipati na radnu površinu, koju ste vrlo malo pobrašnili i premesite testo ručno, oblikovati ga u kuglu i vratiti u zdelu, u kojoj ste ga zamesili, pospite zdelu sa brašnom, staviti umešeno testo i posuti sa brašnom i njega.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste,oko sat do dva sata.


Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste posuli sa gustinom, blago ga preklopiti nakoliko puta i podeliti na pola, tako što ćete iseći testo sa oštrim nožem..
Uzeti dva pleha, u kojima pečete hleb,premazati ih sa uljem ili isprskati sa sprejom za pečenje, veknice, oblikovati i spustiti u kalupe za hleb.


Pokriti ih i ostaviti na toplom da testo još jednom naraste.
Kad je testo naraslo, peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 30 do 35 minuta ili dok vam hleb lepo ne porumeni.

Ispečen hleb ostaviti kratko u pleh, okrenuti da hleb ispadne i ostaviti na žici da se hleb potpuno ohladi pre nego što ga sečete reckavim nožem.


Prijatno!!!!

8 коментара:

  1. Sećam se pogačica sa krompirom koje mi je pravila baka za doručak, uvek od pirea koji je preostao od prethodnog dana. Mora da je ovajj hleb nalik tome. Ukus tih pogačica, kako ga pamtim je divan.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja Kato nisam nikad jela pogačice sa krompirom, ako imašp recept za njih, bilo bi dobro da ga napišeš.Pravila sam pikantni hleb od pirea i kiflice i sad ovaj hleb, koji me je zaista oduševio,ali na žalost, ostalo je još vrlo malo, tako da ću danas morati ponovo da mesim, jer napolju je -25°C pa ko da ide u prodavnicu po hleb a ja i onako volim da mesim.Ništa lepše nego kad kuća miriše na sveže ispečeno pecivo i hleb...vraća me u neke bezbrižne dane, kad je mama redovno mesila hleb. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. E pravim razne hlebove ali ovaj zaista nikad,interesatno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dubravka, ovo ne da je korisno već i dobro...upotrebiš ostatke od ručka i dobiješ odličan hleb.Pozdrav za vas dve.

      Избриши
  3. Zorice ,uvek nešto novo.Ja sam od krompira pravila krokete ali nisam nikad hleb.Probaću !
    Pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hleb je odličan i posle nekoliko dana jer krompir je taj koji mu daje mekoću i sočnost..mi sad pojedosmo po parče hleba i izuzetno je dobar.Hvala ti puno.Pozdrav.

      Избриши
  4. Volim kruh sa krumpirom, a ovaj kod tebe mi tako mekano i prozračno izgleda, recept sam zabilježila ! :)

    ОдговориИзбриши