субота, 6. фебруар 2016.

Oblande sa filom od oraha i mlevenog keksa

Kolača,pravljenih sa oblandama ( oblatnama ) nikad dosta a one su zaista idealne jer se od njih mogu praviti i slatki kolači i slana predjela.


Sastojci:
1 pakovanje osrednjih oblandi
250 g putera
200 g šećera
4 jaja
4 kašike šećera
200 g mešavine mlevenog keksa i mlevenih oraha

Priprema:
U šerpu staviti šećer i puter ( za vas, koji koristite margarin može i on, jer originalni recept je sa margarinom ) i pustiti da se šećer i puter otope.
Umutiti 4 jaja sa 4 kašike šećera i kad se puter i šećer otopio, skloniti sa ringle i dodati umućena jaja u tu masu i brzo mešati. Kuvati kratko zajedno i onda dodati mlevene orahe i keks, koje ste prethodno sjedinili zajedno.
Ovaj kolač se originalno pravi sa 150 g mlevenih oraha, ali fil je malo ređi i ja sam dodala 50 g mlevenog plazma keksa, da se zgusne.

Fil podeliti na 4 jednakih delova.
Staviti jednu oblandu, krupne kocke okrenute prema gore i premazati prvi deo fila, preklopiti sa oblandom,krupne kocke okrenute prema filu, premazati tu oblandu sa drugim delom fila i preklopiti sa oblandom,krupne kocke okrenute na dole i tako uraditi još dva puta.Svaki put dobro pritisnuti oblande svuda podjednako da vam ne ostanu "džepovi" gde nema fila.
Završiti sa oblandom, krupne kocke okrenute prema gore.
Staviti nešto teže preko oblande i ostaviti preko noći na hladnom mestu da se fil stegne.

Sledećeg dana iseći na kocke, romboide ili pravougaonike i poslužiti.
Čuvati na hladnom mestu.

Ove oblande se mogu praviti i sa kokosom, umesto oraha ili mešavina, mleveni orasi-mleveni keks u kojoj god vi razmeri volite ili samo čisti orasi a ko voli, može jedan deo oraha i sitno da isecka.

Prijatno!!!

5 коментара: