уторак, 16. април 2019.

Šarena jaja za Uskrs / Colorful eggs for Easter


Nešto iz arhive, samo da vas podsetim na ovu izuzetno laku i brzu tehniku za ukrašavanje jaja za Uskrs....uživajte sa vašom dečicom "farbajući" jaja na ovaj način....




Sastojci:
salvete po vašem izboru
belanac, blago umućen
mala četkica

Priprema:
Skuvana jaja dobro obrisati da vam budu suva.

Sa oštrim makazama izrezati motive po ivicama sa salveta,koje ste izabrali.Neke salvete imaju dva ili tri sloja,odvojiti samo sloj na kojoj je motiv.

Pripremiti belance, tako što ćete ga blago umutiti sa viljuškom, motive koje ste isekli,manju četkicu, sa njom je lakše raditi nego sa velikom i čistu kuhinjsku krpu.



Motive staviti na jaje, umočiti četkicu u belance i početi od sredine da premazujete prema krajevima,ako počne da se gužva,prstima ili četkicom, vrlo nežno ispravite.Motiv će se zalepiti na jaje.


Kada ste premazali celi motiv, ovde mogu biti veći ili manji motivi,ostaviti jaje na krpu da se osuši.

Kada su vam motivi suvi, najbolje ih je ostaviti preko noći,nakvasite mali krpicu sa uljem, premazati jaja i ostaviti ih da se osuše.


Staviti gotova jaja u zdelu i poslužiti svoje ukućane i goste.

Prijatno i uživajte u ovoj igri, zajedno sa vašom dečicom.

Ja vam namerno stavljam slike ranije da biste imali dovoljno vremena da pripremite salvete za ovu tehniku.

Vrlo ih je lako napraviti a deluju fantastično na stolu za Uskrs.


Kod nas su ih deca sa uživanjem razbijala a ovde možete videti presek kako su jaja skuvana, metodom koju sam navela na početku recepta.

English version:
Yesterday I posted recipe for perfect boiled eggs,which you can use for Easter, today we will decorate them. Everyone does them in their own way, some are painted with natural colors, some in onion peel and I love this technique the most … since I discovered it and the idea is from here , I will never do the eggs differently, but in this way.

Uskršnja jaja

What you will need:

napkins with different motives
one egg white
small brush

Instructions:

Boiled eggs need to be cooled and dry.
With a sharp pair of scissors, cut napkins along the edges of the motives.Some of napkins have two or three layers, separate and use only layer with the motive.
Prepare egg white, by gently whisk it with a fork,napkin motives that you previosly cuted and a smaller brush, it is easier to work with smaller then a large brush, clean kitchen towel.

Cut up napkin pieces, separate it and save only printed one...usually are 3 plys, put on the egg, dip the brush in the egg whites and start brushing from the middle to the ends , if napkin pieces starts to get wrinkled, with your fingers or a brush, very gently smooth it.Napkin motiv will stick to the egg.

Uskrs

When you finish with all the work, leave eggs on clean kitchen towel to dry.

When your motives are dry, (it is best to leave them overnight), moisten a cloth with a little oil, rub the eggs and leave them to dry.

When the eggs are ready put them in the bowl and they are ready to be served to your family and guests.

Enjoy and have fun with your children.

I purposely put the recipe earlier so you have enough time to prepare napkins for this technique . They make a fantastic effect on the table for Easter.

When we were kids we enjoyed breaking the eggs, and here you can see a cross section of how the eggs are cooked, the method I proposed in the beginning of the recipe.

Happy Easter!!!!

34 коментара:

  1. Predivan post. Sada ste me podsjetili na salvete koje sam kao klinac skupljao, a nalaze se u jednom malom koferčiću na tavanu. Budem probao. Ovo mi je mnogo bolji način nego li klasično bojanje, bilo da je s industrijskim ili prirodnim bojama. ;) Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala ti puno. Trebamo organizovati razmenu salveta...pa svako može poslati svoje duplikate nekom drugom. Meni je ova vrsta dekorisanja jaja za Uskrs, najlepša i nikada više neću raditi ni jednu drugu....deca takođe mogu da učestvuju u ovoj pripremi i nema puno da se čisti posle ove igre.Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. Izvrsna ideja i baš u pravo vrijeme!
    Sad moram u potragu za salvetama. Doma imam samo jednostavne, jednobojne.
    Ova tvoja jaja su stvarno jako lijepa, a i savjet za kuhanje je dobro došao. Hvala :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja bih vam drage volje poslala salvete, jer ih imam dosta, ovde su dovoljne 4- 5 lepe salvete.Ako hoćeš da ih pošaljem ,javi se.Ja sam u Kanadi i bojim se da neće stići na vreme, pa možemo se dogovriti.Topli pozdrav.

      Избриши
  4. super su...obozavam decoupage tehniku....radila sam ih prosle godine, ali nisam imala lepe salvete

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snežana, isto vađi i za tebe, ovo što sam napisala gore za Zezu.Topli pozdrav

      Избриши
    2. Hvala Vam puno....ukoliko Vam to nece biti trosak...ostavite mi mail adresu da Vam posaljem adresu....pozzzzz!!!!

      Избриши
    3. Evo ti emael zoka1955@hotmail.com
      Topli poydrav.

      Избриши
  5. Ne znam šta bih posebno rekla, osim da su prelepa!!!

    ОдговориИзбриши
  6. Već godinama unazad samo ovako ukrašavam jaja, za to mi posluži četkica iz kutijice za rumenilo. Kao dijete nikad nisam skupljala salvete (svi to rade a ja baš neću) a sad kad god u gostima dobijem neku zanimljivu salvetu, obavezno ukradem bar jednu, jer kao za inat kad ih ja kupujem obavezno su u ponudi neke bledunjave. Od prije dvije godine sin mi pomaže u ukrašavanju, pa mi jaja nisu baš perfekta ali on je ponosan do neba.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vela. Ja sam ranije ukrašavala jaja sa onim plastičnim omotačima za jaja,sviđaju mi se i ona, ali ih je teško skinuti kad se jaja razbiju, a ovo mi je zaista nešto najlakše da uradim. Nema veze što nisu lepa, važno je da ih je on sam napravio. Ja koristim ovu četkicu koju sam kupila za neke jeftin nocav, 5-5 četkica, manje od eura.

      Избриши
  7. Kako si ih pedantno uradila, svaka ti čast, baš imaš strpljenja. Eh, kada sam bila klinka, skupljala sam salvete, toliko ih je bilo sa prelepim motivima, a sada se takve teško mogu naći ovde...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Evo ti moje email adrese pa mi pošalji adresu, poslaću ti salvete da imaš za naš Uskrs
      zoka1955@hotmail.com.
      Hvala ti puno.

      Избриши
  8. Draga Zoki, ova ideja me je oduševila i definitivno ju ove godine moram isprobati, a sada ju idem preporučiti dalje :) Puno, puno hvala :)
    Lijep pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Natašay i hvala Tavučo što je dozvolila da ovaj recept prenesem ovde, mada sam videla i nešto slično kod Marthe Stewart...nema veze od koga je važno je da se ideja širi a ja, više nikako ne ukrašavam jaja za Uskrs, osim ovom metodom i kod mene je jedna i jedina. Topli pozdrav.

      Избриши
  9. Prelepa ideja! I fotografije za uzivanje;)) prava umetnicka jaja!

    ОдговориИзбриши
  10. Mene zanima da li mogu salvete da se lijepe i na vec obojena jaja,tj. da li salvete prijenjaju i za boju ? hvala puno i ako ko ima kakvih salvetica nek salje,ja imam samo bjele i crvene :( ali mogu i od njih makazama napraviti kakav cvjetic...snaci cemo se ;) hvala za djeljenje ove super ideje .....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Nataša, ja lično ih nikada nisam farbala i lepila sličice, ali sam videla da su to drugi radili,samo ostavi jaja da se dobro osuše ali ih nemoj premazivati sa uljem ili mašću nego ih ostavi bez i onda nalepi sličice..
      Ja bih ti rado poslala salvete, ali sam malo daleko i ne znam hoće li stići na vreme. Topli pozdrav.

      Избриши
  11. Draga Zorice,fantastično! Ovo je dekupaž tehnika na jajima.Moj Dragiša radi tu tehniku na drvenim tacnama,a ja pomažem tako što seckam salvete i poklanjamo te tacne našim prijateljicama.Mislim da si videla jednu neki dan.Nije mi palo napamet da se to može raditi i na jajima.Divno si to uradila,kao uostalom i sve što radiš.Puno te pozdravljam i u zdravlju docekajte Uskrs.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj draga moja Gvendolina, obožavam dekupaž i ništa mi nema lepše od toga...sledeći put kad se budemo videle moraću da vidim i Dragišin rad. Hvala na lepim željama i pozdrav za vas dvoje i srećan vam Uskrs.

      Избриши
  12. Evo Zoko, moja mama je po prvi put slučajno videla ovaj blog i kaže sledeće:

    aaaaaaaauuuuu, ja kada bih imala ovakva jaja, nikada ih ne bi načela !!! ;)))

    ОдговориИзбриши
  13. Definitivno je pala odluka da sutra na ovaj način ukrasim jaja! Oduševila sam se pre neki dan kada sam videla ovaj blog,isprobala tehniku po Vašem receptu i sjajno je uspelo.Hvala i srećan Uskrs!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Od srca ti hvala,draga Violeta i evo i ja se pripremam da ih radim na ovaj način.Za mene je to najlepši i jedini način ukrašavanje jaja za Uskrs.Srećan vam Uskrs!!!!!

      Избриши
  14. Probala sam i ja večeras ovo ... nije idealno ali za I put je dobro - zadovoljna sam !!!

    ОдговориИзбриши
  15. Draga Zorice,

    kako bih mogla doci do ovih predivnih salveta?

    Srdacan pozdrav,
    Maja (rajic.maja@gmail.com)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, rado bih ih ti ih poslala, ali kao prvo, neće stići do Uskrsda a drugo, mi uskoro krećemo na odmor..ako budem dolazila ja u Srbiju, ili ako neko dolazi ovde iz Srbije, poslala bih ih ti...nemam ih još mnogo, ali ovo što imam, rado ću podeliti. Topli pozdrav.

      Избриши