субота, 22. јун 2019.

Pita sa plavim patlidžanom

Ovu pitu nisam odavno pravila, potpuno sam zaboravila na nju, dok ne videh kod Lane  skoro istu pitu, ali pravljenu na malo drugačiji način, tj, umesto pite ona ih je pravila u rolnice.
Probala sam ih i ja i volim ih i na jedan i na drugi način.
Napisaću moj recept u originalu kako sam ja pravila ( recept je već odavno na Coolinarici, samo meni se ta slika ne dopada i to je razlog što ga još nisam prenela na blog ) pa čim nabavim dobre kore, napraviću je po mom originalnom receptu i postavljam sliku...dotle ćete morati da malo sačekate.



Sastojci:
2 osrednja plava patlidžana
1 manja glavica crnog luka
1 mala šargarepa
pola struka praziluk 
3 čena belog luka
dosta bibera i soli po ukusu
2 kašike sitno iseckanog peršuna
kore za pitu
ulje za prženje
100 ml kisele vode
50 ml ulja

Priprema:
Plavi patlidžan oprati i izbosti na nekoliko mesta.Ispeći ga u rerni, koju ste zagrejali na 200°C oko 15 do 20 minuta.
Ohladiti i iseckati vrlo sitno i ostaviti u cediljki da se ocedi višak tečnosti.

U tiganj sipati malo ulja zagrejati i dodati sitno iseckanu glavicu crnog luka i pržiti da luk malo omekša, dodati citno iseckan praziluk i izrendanu šargarepu i pržiti da i to malo omekša.
Na kraju dodati pasirani beli luk i oceđen plavi patlidžan i upržiti sve zajedno.
Posoliti i pobiberiti po svom ukusu.

Originalnu pitu sam pravila na ovaj način.

U zdelicu pomešati kiselu vodu i ulje.
Kore podeliti na 4 dela..u mom pakovanju je 12 kora i svaki red ima po 3 kore.

U pekač koji koristite, možete da stavite pek papir ili premazati sa malo ulja.Stavljati kore, jednu na drugu a svaku koru premazati sa malo mešavine ulja i kisele vode. Zadnju koru malo pogužvati i preko nje staviti trećinu nadeva, preko nadeva stavljati premazane kore i malo ih nagužvati i preko zadnje opet staviti drugu trećinu nadeva, preko nadeva opet idu premazane i nagužvane kore i zadnji deo fila. Završiti sa korama.

Preko kora preliti ostatak kisele vode i ulja.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C dok vam lepo ne porumeni odozgore.
Ostviti da se ohladi, iseći na parčiće i poslužiti toplu....ako vam šta ostane, pita je odlična i sledećeg dana.

Pošto nisam imala dovoljno kora da napravim pitu na ovaj način, preuzela sam ideju od Lane, koja ih je pravila u obliku rolnica i dopadaju mi se i na taj način.

Pošto su mi kore bile veoma tanke ( phyllo ) ja sam pola kore, po dužini premazala sa mešavinom ulja i kisele vode, preklopila na pola i opet premazalo tu gornju stranu, stavikla po dobro punu kašiku fila, prebacila sam ivice preko fila i n ivice blago premazala i zavila u rolnicu.
Ja sam pravila polovinu fila da bi mi bilo dosta za ove rolnice.


Gotove rolnice premazati sa umućenim jajetom i posuti sa semenkama po izboru.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni  dok vam blago ne porumene.

Prijatno!!!


1 коментар: