петак, 7. јун 2019.

Liker od malina

Ne znam zašto sam uvek mislila da se likeri jedino prave od svežeg voća...pravila sam mnoge likere i dalje ih pravim i pored toga što ih ne pijem, ali mi se sviđa da ih imam...
Htela sam da napravim liker i od malina i maline ovde nisu baš jeftine, potražila sam pomoć neta da vidim, da li se može praviti i od smrznutih malina, kojima je cena vrlo povoljna i gle, za divo čudo, može.
Liker sam pripremila pre našeg puta za Kinu, još uvek mu treba vremena da odstoji, ali se može i sada piti.


Sastojci: 450 g smrznutih ili svežih malina, 200 g šećera, 800 ml dobre vodke

Priprema: U veću teglu sipati smrznute maline, preko njih sipati šećer i preko svega naliti sa vodkom. ( za vas, koji nemate vodku koristite rakiju koja nema jak miris )
Prvi dan mućkati po nekoliko puta dok se šećer ne otopi.

Kad se sav šećer otopio ostaviti na hladnom i mračnom mestu najmanje mesec dana a može i duže, jer što duže stoji biće bolja.

Posle mesec dana, procediti kroz gustu cediljku, sipati u flašu ili nekoliko manjih flaša, dobro zatvoriti i držati u frižideru ili opet na tamnom mestu.

Ako služite ovaj liker hladan, u čaše možete staviti nekoliko smrznutih bobica malina, umesto kockica leda.

Ja sam napravila samo polovinu od ukupne količine, jer sam bila znatiželjna kako će da bude i mogu vam reći, liker je izuzetno fin i pitak.


Živeli!!!!

4 коментара:

  1. Divan liker! Mislim ad bi sljivovica i viski jos bolje odgovarali jer vodka i obicna rakija imaju malo jaci ukus. Ja na pr tako pravim liker od visanja i mnogo je bolji nego s lozovom rakijom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Irena...ja sve likere pravim sa vodkom, jer ona mi nema nikakav ni miris ni ukus tako da se ukus voća baš oseti sa njom,ali ako neko voli, može i ovo što si predložila. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Krasno izgleda. Nisam ni ja znala da se može raditi sa zamrznutim voćem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eto zašto smo ovde, da naučimo što više. Kod nas su smrznute maline jako povoljne da se kupe, dok sveže su skuplje a inače smrznutih malina i ostalog voća uvek imam u zamrzivaču...probaj, možda ti se dopadne.

      Избриши