петак, 21. јун 2019.

Gusti sok od jagoda


Recept iz arhive.....

Vidim sliku ovog soka na FB i jednostavno me je oduševila slika. Znala sam da ću ovaj sok što pre da napravim, prvo,što volim jagode, drugo što to voće ovde nije skupo. Mislila sam da ću sačekati naše ontarijske jagode, koje stižu idućeg meseca, ali danas odem u jedan veliki  supermarket i tamo vidim jagode iz bio uzgoja a mirišu...znala sam da ćemi te jagode biti odlične za ovaj sok.....i nisam se prevarila.
Ja sam ovaj sok pravila i mi smo ga odmah pili, nemam hladnu ostavu, ali ću napraviti jednu turu i odneću kod sina, on ima hladnu ostavu, pa ćemo imati i preko zime, kad nema ontarijskih jagoda.


Sastojci: 1 kg zrelih jagoda, 2 l vode, 250 g šećera

Priprema: Flaše dobro oprati, staviti u rernu i uključiti rernu na 100°C da se flaše dobro zagreju i sterilišu.

Jagode očistiti, oprati i iseći, ako su krupnije na 4 dela, ako su sitnije, na pola. Staviti jagode u veću šerpu ili lonac, naliti sa 2 litre vode i staviti da se kuva, kad provri, smanjiti temperaturu na osrednju i kuvati oko 20 minuta da se jagode skuvaju. Štapnim mikserom, ili u blender samleti u kašu, dodati šećer ( ja sam smanjila šećer na 200 g jer mi ne volimo slatko ) i kuvati još desetak minuta da se šećer otopi i sjedini sa sokom.
Vruć sok sipati u vruće flaše, zatvoriti i zaviti flaše u ćebe i ostaviti ih da se tako olade.

Čuvati na hladnom i tamnom mestu, a jednom, kad otvorite flašu, držati je u frižideru. Ako ne pijete puno sok, možda bi bilo bolje da koristite manje flašice,koje možete da popijete.

Ja sam ovaj sok kuvala da ga popijemo ubrzo i umesto šećera koristila sam med,koji sam dodala u sok, tek kad se malo prohladio, mešati dok se med ne otopi.
Dobro rashladiti i poslužiti.
Ova količina je za dva litra soka, povećavati za onoliko litra za koliko želite da napravite.


Tanja, šta drugo da ti kažem osim, od srca ti hvala na odličnom napitku i ovaj ću sokić praviti malo češće leti, jer je vrlo pitak i osvežavajuć.Link do originalnog recepta.


Prijatno!!!!

6 коментара:

  1. Draga Zoko, kada komplimenti stignu od jednog takvog kulinarskog lava, onda su veliki kao kuca. Veliko hvala na probanju i poverenju, divni ste!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Tanja, ovaj sokić mi se za dušu zalepio...mnogo je ukusan i pitak..mi smo prvu dozu već popili..od srca ti hvala na odličnoj ideji.

      Избриши
  2. Volim jagode u svakoj varijanti a ovaj gust (kašasti ) sok izgleda fenomenalno. I boja mu je predivna. Imam jagode i probaću ovaj recept. Hvala i pozdrav Zoko!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala i tebi na poseti i nama se ovaj sokić jako dopao i hvala Tanji što je podelila recept sa nama...Pozdrav za moju Požarevljanku.

      Избриши
  3. Odličan predlog za sok koji će oduševljeno biti prihvaćen u mom domu, volimo prirodne napitke, a još sa jagodama, naša omiljena kombinacija...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam zahvalna Tanji da je ovaj recept podelila sa nama..ja jedva čekam da ga napravim opet, ovaj smo odavno popili. Nadam se da će se i tebi dopasti.

      Избриши