уторак, 30. јануар 2018.

Zapečena pasta s mesom i povrćem

Vrlo često nam se desi da nam ostane veće parče mesa od ručka i da ne znamo šta ćemo sa njim. Nama je ostalo 4-5 parčadi prasetine i bilo je šteta baciti ih i ako mi je prasetine već preko glave, zasitila sam ga se da mi nije potrebno za jedno vreme...mi imamo ovde našu prodavnicu u kojoj peku prasetinu i obično kad je dobijemo bude još vruća a korica hrskava, e takvu je volim i tada je obično i jedem, posle toga retko, jer je ne volim hladnu, dok moj muž je voli i toplu i hladnu i on obično i jede ono što nam ostane.Ovog puta je ostalo i jagnjetine i nije stigao sve da pojede,tako da mi je dobrodošlo za ovo jelo..Deca i odrasli će voleti, jer deca vole pastu i crvene sosove a ovo je idealno da im malo "poturimo" i povrća pored toga.


Sastojci: 150 do 200 g paste od celog pšeničnog zrna,1 kašičica ***maslinovog ulja,2 kašike maslinovog ulja,1 crvena paprika isečena na kocke,1 žuta ili narandžasta paprika isečena na kocke,250 do 300 g gljiva isečenih na krupnije komade,3 čena seckanog belog luka,1 manja glavica crnog luka sečenog na sitnije kockice,po pola kašičice suve majčine dušice i oregana,oko 400 g preostlog mesa ( ovde količina može da varira, manje ili više, ja sam toliko imala ),450 g seckanog paradajza iz konzerve,pola kašičice šećera,po ukusu so i biber,100 ml vode ili pilećeg temeljca,100 g izrendan mozzarella sir,seckani peršun, vlašac ili mladi luk

Priprema: U šerpu staviti vodu i pustiti da provri, kad je provrelo sipati kašičicu soli i dodati pastu i kuvati je po uputstvu proizvođača. Obično je to oko 10 do 12 minuta za pastu od celog pšeničnog zrna a ostale,koje nisu, su kuvane za 8 minuta.
Ocediti od vode i dodati onu kašičicu maslinovog ulja, promešati i ostaviti sa strane.
Po želji, možete pripremiti prvo fil, pa tek onda skuvati pastu, onda vam nije potrebno da dodajete ovu kašičicu ulja, već ćete direktno skuvanu i oceđenu pastu dodati u fil..Izbor je vaš.

U veći tiganj sipati maslinovo ulje i zagrejati, dodati seckan luk i pržiti dok luk ne omekša, dodati papriku i nju vrlo kratko propržiti, dodati isečene gljive, beli luk, oregano i majčinu dušicu i pržiti dok gljive ne promene boju i malo tečnost od njih ne uvri.


Na kraju dodati meso, pileću supu ili vodu, i paradajz iz konzerve. Začiniti po vašem ukusu. i ako je paradajz kiseo dodati pola kašičice šećera. ( ako vaš paradajz ima dovoljno tečnosti onda ne morate dodavati pileću supu / vodu, kod mene je bilo više paradajza a vrlo malo tečnosti, zato sam dodavala pileću supu )
Budite pažljivi sa soljenjem jer meso je već slano.
Dodati jedan deo peršuna i izmešati.

Sipati sve to u veći pekač,posuti sa izrendanom mozzarellom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta ili dok vam se sir ne otopi i blago porumeni.
Pečeno posuti sa seckanim peršunom, vlašcem ili mladim lukom. ( šta imate pšri ruci a može i bez ičega )
Poslužiti toplo sa salatom po vašem izboru.


Prijatno!!!!

1 коментар: