четвртак, 1. фебруар 2018.

Mirišljavi sirup od klementina / mandarina

Pre neki dan vidim ovaj recept na nemačkom blogu, koji povremeno pratim i oduševila me je boja i jednostavno sam morala da ga isprobam..kupila sam klementine da pravim džem, ali sam promenila mišljenje te napravih ovaj sirup i još nešto od njih a ići ću ponovo da ih kupim da napravim džem.


Sastojci: 600 ml sveže isceđenog soka od klementina ili mandarina,150 g šećera,,sok od 1 limuna,3 semenke kardamoma,1 štapić cimeta,2 zvezde anisa

Priprema: U zavisnosti koje mandarine koristite ne znam koliko će vam biti potrebno mandarina da dobijete 600 ml čistog soka.
Meni je trebalo ovih sitnih klementina oko 1.5 kg da dobijem ovu količinu soka, a ako koristite one krupnije mandarine, sigurna sam da će vam trebati manje.
U samom startu vam mogu reću, kupite više mandarina jer je sok izvanredan, možete staviti i manju količinu šećera, jer su klementine jako slatke, ja sam umesto 300 g preporučenih stavila polovinu.
Iscedite sok od limuna, gledajte da vam je limun malo veći.

U šerpu sipati sok od mandarina, sok od limuna, dodati šećer, zvezde anisa, štapić cimeta i spljoštane semenke kardamoma i pustiti da provri.
Kad je provrelo, smanjiti temperaturu i kuvati desetak minuta na tihoj temperaturi.

Pripremiti flaše u kojima ćete sipati sirup. Bolje je da koristite manje flašice, jer jednom kad ih otvorite morate ih čuvati u frižideru a iz manjih se brže popije.
Oprati ih sapunicom i isprati vrelom vodom i staviti ih u rernu da se osuše i zagreju.

Sirup, koji će kuvanjem da se malo zgusne,izvaditi zvezde anisa, cimet i semenke kardamoma, po želji, možete ga procediti, ja sam moj procedila kroz cediljku ali je ipak ostalo malo pulpe i ona meni, lično ne smeta, sipati u vruće flaše, zatvoriti ih, zaviti u ćebe i ostaviti da se tako ohlade.
Ohlađene flaše čuvati na tamnom i hladnom mestu.
Ovako pripremljen sirup može trajati do 6 meseci a verovatno i duže.


Sirup možete koristiti da prelijete sladoled od vanile, preliti preko palačinki, napraviti limunadu, ili samo sok poslužen sa kockicama leda...verujem da će vaša mašta znati tačno gde da ga iskoristite...
600 ml sirupa vam neće dugo trajati, ja sam napravila duplu količinu i ostalo mi je 700 ml a od preostalih 500 sam napravila liker, o tome ću vam pisati sutra.

2 коментара: