уторак, 17. април 2018.

Supa od pečenih ćurećih kostiju

Ovde na zapadu se ćurka sprema za Uskrs, Dan Zahvalnost ( Thanksgiving ) i Božić ..naša deca su ovde navikla da jedu mnogo više ćuretinu nego prasetinu i jagnjetinu tako da svaki put za ove praznike ćurka mora da bude na stolu, pored nje obično bude još jedna vrsta mesa, pečena šunka, prasetina ili jagnjetina, u zavisnosti ko šta voli..kod nas je obično šunka i ćurka. Kad se slavi kod naše kćerke, kćerka sprema i postavlja,mame malo pomognu a zet je taj koji na kraju sklanja hranu, pere posuđe, puni perilicu i pakuje ostatke hrane u kontejnere. Vidim ja tamo da on odvaja meso od ćurke i ostavlja samo kosti, posle stavlja to u šerpu, dodaje povrće, nalije sa vodom i to se kuva na tihoj temperaturi dok mi pijemo kafu, jedemo kolače i pričamo. Nikad nisam videla šta oni na kraju rade sa tim, a ja nisam mogla da se načudim da kuva ispečene kosti od ćurke, jer kod nas se to obično baci i mislim se u sebi ( ništa glasno ne govorim ) da li su ovi ljudi normalni da to rade. Prošle nedelje smo slavili ovaj prvi Uskrs kod nas, ( ranije sam im ja to što ostane od ćurke davala ) i naravno razdelim ja njima sve što je ostalo od hrane a onda pozovem zeta u kuhinju i pitam ga da mi objasni šta on to radi sa tim koskama i kako i on ti meni lepo objasni i da vam kažem, da sam naučila nešto i u ovim mojim kasnim godinama i bila sam vrlo iznenađena supom koju sam dobila kuvajući ove kosti sa povrćem. Ako vam ikad ostanu kosti od ćuretine, probajte da napravite ovaj temeljac, meni lično je mnogo ukusniji od onog koji pravimo od svežeg mesa.


Sastojci:  kosti od pećene ćurke, 2 do 3 šargarepe, 2 do 3 korena peršuna, zajedno sa lišćem, 2 do 3 paškanata, 1 glavica crng uka, nekoliko čenova beog luka, 1 do 2 lista lovora, pola korena celera, biber u zrnu, soli po ukusu, nekoliko štapova celera, zajedno sa lišćem, vezica peršuna

Priprema:  Očistiti što više mesa možete sa pečene ćurke i ostavite samo kosti.Mi smo uz ćurku dobili i vrat, koji sam ja dodala sa pečenim kostima.
Staviti u veći lonac ili šerpu.

Očistiti svo povrće, povrće dodajte i oduzimajte onako kako vi volite, ja volim dosta povrća i mi obično to povrće pojedemo pre nego što jedemo supu, tanjir supe i dovoljno nam je.
Dodati povrće u šerpu, lovorov list, zrna bibera, naliti sa hladnom vodom, posoliti, ali ne previše, kasnije možete dosoljavati onoliko koliko volite kad kuvate variva i supe.


Poklopiti i kuvati na tihoj vatri 2 do 3 sata.
Ostaviti da se ohladi, procediti, povrće ostaviti, koske baciti i ono što mora da se baci.
Podelite u manje posude / kontejnere i ako vam nije potrebno odmah, zamrznuti.
Ja sam dobila oko 3 do 4 llitra supe, deo sam kuvala sa varivom od sarme a deo sam skuvala supu.

Ovako dobiven temeljac nije bistar kao što bi bio kad kuvamo supu od svežeg mesa, ima po malo mlečnu boju, možete videti na slici, ali je izuzetno ukusan..ako imate kosti, skuvajte jer šteta je to baciti..
Ja sam ovo tek sada naučila a videla sam to puna puta u kući moje pastorke i jednostavno nisam htela da probam, e sada znam.


Prijatno!!!

6 коментара:

  1. Vidjela sam već da se kuha temeljac od pečenih kostiju ali ni ja isto nikako da ga probam napraviti.

    ОдговориИзбриши
  2. Ni ja nikada nisam to napravila. Čitala sam, poznato mi je da se to nekada običavalo u francuskoj kuhinji. Nakon Zoričine preporuke - to je više nego sigurno. Ja vrlo često koristim patku - i ta varijanta sigurno dolazi u obzir

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno da može, kosti su izuzetno dobre za temeljac i eto uvek ima da se nešto još nije probalo...topli pozdrav Damira.

      Избриши
  3. Ovakva supa bi vratila i mrtve u zivot! Steta sto je curece meso zapostavljeno. Ovde npr. mogu ga naci samo u vreme bozicnih praznika.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Wooww, kod nas ćurećeg mesa ima stalno i u komadima koje voliš ili cela ćurka, mada cela je previše za nas dvoje..one su obično zamrznute, dok komadi ćuretine su sveži.

      Избриши