четвртак, 7. јун 2018.

Vanilla Mille Crepe Cake

Danas je dan koji baš nije za šetnju, pada kiša i reših da napravim gomilu palačinaka i da višak zamrznem, ali hoćeš, nije bilo šanse da ostane da se zamrzne, jer moj muž ih jede ceo dan, malo, malo pa prošeta da kuhinje dok na kraju nisam morala da mu zapretim da ne sme da pojede sve, mora bar dvadeset palačinaka da mi ostavi i evo, održao je reč tako od tih dvadeset palačinaka nastade ova divna torta.



Sastojci za palačinke:  4 XL jaja, 375 ml mleka, 250 ml kisele vode, 300 g sve namenskog brašna, 50 ml ulja ili otopljenog putera, 2 kašičice vanile, 1 kašičica ekstrakta od pomorandže, 60 ml likera od pomorandže...ili napravite palačinke po vašem najomiljenijem receptu
Sastojci za kremu od vanile i mascarpone sira: 750 ml punomasnog mleka, 80 g gustina, 1 puna kašika vanile, 1 kesica burbon vanile, 6 žumanaca, 75 g šećera, 1 puna kašičica ekstrakta pomorandže ili korica jedne pomorandže, 7 g želatina ili agar agar
i još: 275 mascarpone sira, rendana čokolada, maline

Priprema: Palačinke možete da napravite i dan ranije ili napraviti ih ujutru ali morate da ih ostavite da se dobro ohlade.
Palačinke možete i da zamrznete ali između svake palačinke stavljati pek ili wax papir,dobro ih zaviti u providnu foliju i staviti u kesu za zamrzivač.
 Umutiti jaja, dodati mleko, dodati brašno,ulje, vanilu i sjediniti sve dobro da nema grudvica. Ostaviti u frižider bar pola sata, ja obično pravim testo uveče i pečem palačinke ujutru.
Pre nego što počnete da pravite palačinke dodajte kiselu vodu, ekstrakt pomorandže i liker od pomorandže, sve dobro promešati i ostaviti na stranu da odstoji pola sata.
Tiganj premazati sa vrlo malo ulja ili otopljenog putera i kad se tiganj dobro zagrejao ( ako koristite puter dodajte ga tek kad se prazan tiganj dobro zagrejao, u protivnom će vam puter promeniti boju ) i sipati smesu onoliko koliki vam je tiganj, okretati na sve strane da se masa razlije svuda podjednako.
Peći dok gornja strana postane suva, pažljivo okrenuti palačinku i peći dok malo ne porumeni i sa donje strane.
Za ovu tortu tiganj treba da je prečnika 18cm, ako je tiganj veći, trebaće više kreme ili ćete morati mnogo tanko da premažete sa pripremljenim filom.


Ranije dok sam pravila palačinke nisam premazivala tiganj svaki put sa tankim slojem ulja, od kada to radim, palačinke su mi lepše pečene, vi radite kako ste radili i do sada.


Kremu isto morate napraviti ranije jer mora dobro da se ohladi pre nego što se sjedini sa mascarpone sirom.

U šerpicu sipati 650 ml mleka sa 75 g šećera, ako volite da je više slađe, dodajte još šećera, za nas, koji ne volimo puno slatko je baš potaman, i pustite  da mleko provri.
U ostatak mleka razmutite gustin, dodati vanilu, burbon vanilin šećer,ekstrak pomorandže ( ako nećete vanilin ekstrak možete tanko oguliti koricu pomorandže i staviti je da se kuva u mleku, pre nego što ćete zakuvati mleko, izvaditi koricu )
Posebno umutiti žumanca i dodati masu od mleka i gustina i sjediniti sve zajedno.

Provrelo mleko sipati polako u masu od žumanaca, stalno mešajući, vratiti nazad u šerpicu i kuvati dok se ne zgusne.
Skloniti sa ringle. 
Želatin potopiti sa kašičicom-dve hladne vode i ostaviti da nabubri. Dodati kašiku vrućeg mleka, izmešati i dodati u vruću kremu i sve dobro sjediniti.
Mešajte malo žicom da se masa prohladi i da se ne stvori korica po površini. Staviti preko kreme tanku providnu foliju i ostaviti kremu u frižider da se dobro ohladi.

Kad ste spremni da pravite tortu, umutiti mascarpone sir pa dodavati malo po malo kreme od žumanaca, celo vreme muteći da se umuti glatka i sjajna krema.


Uzeti stalak za torte, ako hoćete možete staviti onaj podmetač za torte, na podmetač u sredini staviti vrlo malo tankog sloja kreme pa staviti palačinku preko, premazati sa dobro punom kašikom kreme palačinku, preko staviti opet palačinku pa kremu i tako dok imate materijala. ( kod mene je tačno bilo dovoljno za 20 palačinki ) zadnju premazati sa tankim sloje a i ne morate.
Staviti obruč oko torte i ostaviti preko noći da odstoji u frižideru i da se dobro fil stegne.

Pred služenje naribati čokoladu preko gornje kore,( možete da napravite i male ružice od umućenog šlaga ) ukrasiti malinama, posti prah šećerom, staviti nekoliko listića mente ili neko jestivo cveće. ( može male sitne ružice )



Iseći na manje parčiće i poslužiti..po želji možete poslužiti sa voćnom sosom od malina, koju ćete napraviti ovako:


350 g malina ( može i zamrznute )  1 do 2 kašike šećera,  2 kašičice limunovog soka i pola kašičice vanile, stavite sve zajedno u šerpicu i pustite da provri i kuvati 5 minuta, skloniti sa ringle i procedite kroz cediljku.Ostaviti da se dobro rashladi i pred služenje torte preliti sa malo voćnog sosa, ako želite.
Uživajte!!!



Prijatno!!!!


1 коментар:

  1. Divno Zorice - upravo sam podijelila prijateljima. Dolazi nam ljeto, a sa njima gladni kupači, unuci i njihovi prijatelji. Dobro je i to, da svi znaju peći palačinke. Ostalo je na nama

    ОдговориИзбриши