уторак, 19. јун 2018.

Pogača sa kukuruznim brašnom

Zadnjih nekoliko nedelja muž nešto radi u našoj kuhinji i nikad da završi tako da nisam baš mogla mnogo da se vrtim u njoj i jedva sam čekala da završi sa tim poslom da preuzmem svoj kingdom ( kraljevinu ) bez da smeta on meni ili ja njemu.


Sastojci:  375 do 425 g sve namenskog brašna, 100 g kukuruznog brašna, 75 ml tople vode, 175 ml toplog mleka, 20 g svežeg ili 7 g suvog kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 60 ml ulja ili otopljenog putera, 1 jaje
i još: 4 kašike kukuruznog brašna, 30 g otopljenog putara

Priprema:  Zagrejati mleko i vodu i uzeti polovinu od cele količine u koju ćete staviti suvi kvasac i kašičicu šećera, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U vanglicu sipati oko 300 g brašna, ( ostatak ostavite sa strane pa ćete dodavati na kraju onoliko koliko je potrebno da se umesi testo koje se ne lepi za ruke ) dodati kukuruzno brašno, koje je sitno kao pšenični griz, ( kod nas ima krupno mleveno, to što je kao griz od kog kuvamo kačamak i potpuno sitno, kao prah ) ostatak mleka, otopljen i prohlađen puter ili ulje, blago umućeno jaje i nadošli kvasac i zamesiti testo.
Testo možete mesiti rukom ili mikserom.
Ostatak brašna dodavati dok ne dobijete glatko testo, koje se ne lepi za ruke i radnu površinu i koje je malo na tvrđu stranu.
Testo dobro izmesiti rukom, oko desetak minuta ili u mikseru,ako ga mesite mikserom, trebaće vam manje vremena da ga dobro izmesite.
Oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja,pokriti i ostaviti na toplom mestu dok se testo ne utrostruči.

Naraslo testo isipati na radnu pvršinu i blago premesiti.
Posuti radnu površinu sa malo gustina i rastanjiti testo u kocku debljine oko pola cm, premazati testo sa polovinom otopljenog putera i posuti svuda sa trećinom kukuruznog brašna i sekačem za pizzu raseći testo na trakice oko 2cm široke ali ne do kraja, ostaviti svuda okolo ivica oko 2cm ne rasečeno testo.
Od jednog ćoška početi da zavijate testo u koso i zaviti ga u rolat a potom taj rolat zaviti u obliku puža.
Pripremiti tepsiju 24cm širine ili kalup za tortu, poprskati sprejom za pečenje i preneti puž u tepsiju i staviti na sredinu.
Pokriti i ostaviti dok pogača ne popuni tepsiju.
Premazati odozgore sa ostatkom putera i posuti sa ostatkom kukuruznog brašna i staviti da se peče u rernu, koju ste prethodno zagrejali na 185°C oko 35 do 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.


Pečenu pogaču izvaditi iz rerne, ostaviti kratko da se prohlai, izvaditi iz tepsije na žicu, pokriti i ostaviti da se još malo ohladi.
Po želji, toplu pogaču možete premazati sa vrlo malo otopljenog putera i poslužite toplu.


Kad nas je uvek domaća pogača obavezna sa kuvanim čorbastim pasuljem sa rebarca suva...


Prijatno!!!!



Za motanje ove pogače koristila sam ideju odavde

1 коментар:

  1. Joj čorbast pasulj. Već vidim tvog Stanoja kako se oblizuje. Jel to nagrada za završene pločice u kuhinji? Divna ti je pogača, dekorativna i sigurno vrlo ukusna. Pozdrav draga Zorice.

    ОдговориИзбриши