понедељак, 13. август 2018.

Složenac od žute boranije

Išli smo skoro na farmu da beremo boraniju, tražili smo onu našu lepu puterku, ovde je nismo našli, ali nađosmo žutu, takozvanu olovka bioranija, pa kad nema drugo, može i ona..važno je da je sveže ubrana sa farme...


Sastojci:  500 g pilećih karabataka bez koske i kožice, 1 glavica crnog luka, 2 pune kašike pire od paradajza, 200 ml pileće supe / vode, 1 kašika pirea od paprike ili ajvara, so, biber, suvi šačin, 2 čena belog luka, 1 kg očišćene boranije, 100 g pirinča, 4 jaja, 200 g kisele pavlake, 250 ml mleka, seckani peršun, 100 g lako topljivog sira, maslinovo ulje, peršun.

Priprema:  Boraniju očistiti, oprati i iseći na manje komade. Staviti u šerpu vodu da provri, dodati kašičicu soli i onda dodati isečenu boraniju i kuvati desetak minuta.
Ocediti od vode i ostaviti sa strane.

Pirinač očistiti, isprati hladnom vodom te ga kuvati u posoljenoj vodi. Kad je skuvan, ocediti od viška vode i ostaviti na stranu.

U veći tiganj sipati 2 kašike maslinovog ulja, dodati sitno iseckan crni luk, i pileće karabatake, isečene na kockice i pržiti sve zajedno dok luk ne omekša a meso pobeli.
U zdelicu sipati pileću supu, ako je nemate može i voda, dodati pire od paradajza i paprike, ako nemate pire od paprike može i ajvar, izmešajte i sipajte u tiganj sa mesom. Smanjite temperaturu i krčkajte, povremeno promešajte, dok se ne zgusne, tj, tečnost ispari.
Pred kraj dodati začine po vašem ukusu, beli luk i peršun, promešajte i ostavite na stranu.

Uzeti dublji pekač, dužine oko 32cm X 24cm ili sličnih veličina i podmazati uljem.

Na dno tepsije staviti trećinu boranije, preko boranije polovinu pirinča i preko pirinča polovinu mesa, sad opet;red boranije, red pirinča, red mesa i završite sa boranijom.

U posebnu zdelu umutiti jaja sa mlekom i pavlakom, dodati vrlo malo soli i bibera i preliti preko složenca.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko sat do sat i po vremena i pred kraj pečenja posuti sa izrendanim sirom po vašem ukusu, vratiti nazad da se sir otopi i porumeni. Ako počne previše da rumeni prekriti alu folijom ili pek papirom.


Ostaviti da se kratko prohladi, iseći na kocke i poslužiti uz zelenu salatu, kupus salatu ili po vašem izboru..kod nas su to bile marinirane paprike.

Ideja za ovaj ručak mi je odavde.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар