среда, 26. септембар 2018.

Pull-Apart hleb sa pestom

Hleb koji možete da poslužite kao predjelo, uz sir, hladne nareske, maslinke, sušeni paradajz ili ga jesti samo tako kako jeste sa hladnim jogurtom.


Sastojci: 450 g brašna, 280 g vode, 20 g svežeg kvasca, 1 kašika šećera, 1 kađičica soli, 50 g izrendanog sira ( parmesan ili pecorino ) 3 do 4 pune kašike pesta
Začinske biljke za pesto ; peršun, mirođija, korijander, bosiljak, beli luk, pikan orasi ili pnjoli, maslinovo ulje, parmesan. ( sastojke za pesto ne merin nego stavim ono što imam i šta volim )

Priprema:  Prvo napraviti pesto. Oprati sve biljke koje hoćete da koristite i skinuti samo listove i mlade drškice, otresti od viška vode i staviti u multi praktik, dodato nekoliko čenovsa belog luka, šaku oraha i preliti sa vrlo malo maslinovog ulja i sve samleti u glatku masu.
Ja ovde nisam dodavala sir, jer sir će biti posut preko pesta te sam dodala vrlo malo vode i sve još jednom samlela da bih dobila masu koju mogu lako da premažem preko testa.
Sipati pesto u teglicu i ostaviti sa strane.

Izmeriti na vagici 280 g vode, da u gramima jer mi je bilo lakše da izmerim tačno koliko je 1 1/4 cup-a vode.
Polovinu vode zagrejati sasvim malo, da je mlaka i tu dodati izmrvljen kvasac i kašiku šećera, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Izmeriti i prosejati 450 g brašna, dodati kašičicu soli i izmešati sve zajedno, napraviti rupu u sredini brašna.

Sipati nadošli kvasac i preostalu vodu i zamesti testo. Isipati ga na radnu površinu i dobro ga umesiti rukom ili uraditi sve mikserom.
Trebate dobiti meko i po malo lepljivo testo.Meni nije trebalo više brašna, ova količina mi je bila sasvim dovoljna.
Umešeno testo oblikovati u kuglu,premazati sa vrlo malo ulja i vratiti nazad u vanglicu. Pokriti providom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Radnu površinu blago posuti sa gustinom ili brašnom, istresti testo i njega malo posuti sa gustinom ili brašnom i rastanjiti testo u pravougaonik debljine oko 1cm.
Sipati preko testa 3 do 4 kašike pesta i razmazati svuda po površini, ostavljajući  oko 2cm do ivice sa duže strane, ne premazano.
Posuti sa sirom ( kod mene je bila mešavina italijanskih sireva, koji tako pripremljen kupim u samoposluzi ) i zaviti u rolt sa duže strane testa.
Zavijen rolat malo rukama istegliti i seći na komade oko 4 do 5cm debljine.

Ovaj hleb možete praviti u običnoj tepsiji ili kalupu za tortu, veličine 23cm, ja sam se malo igrala pa sam pravila u kalupu za kuglof. podmazati dobro kalup a ako pravite u običnoj tepsiji, prekrite pek papirom.


Ređati isećene parčiće onako kako vi volite dok imate testa. Ako koristite okruglu tepsiju, ređati parčiće, sečena strana prema gore / dole i tako sve u krug dok ne popunite tepsiju.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da još jednom testo naraste. Po želji premazati sa vrlo malo mleka i posuti semenkama po vašem izboru.

Zagrejati rernu na 200°C i peći hleb oko 30 do 35 minuta ili dok ne dobije lepu zlatnu boju.

Ispečen hleb ostaviti kratko da se ohladi u kalupu.
Ohlađen hleb izvaditi i ostaviti na žici da se još malo prohladi pa poslužiti po vašem izboru.
.

Prijatno!!!!!

3 коментара: