понедељак, 17. јун 2019.

Kuglof cimet rolnice

Cimet rolnice obožavamo, samo šteta što ih ne pravim češće..ovog putta su te cimet rolnice napravljene u kalupu za kuglof, tako da smo dobili kolač, sa kojim smo se oduševili..


Sastojci:  500 g brašna, 20 g svežeg ili 7 g suvog kvasca, 1 kašičica šećera, pola kašičice soli, 1 kesica vanilinog šećera, 100 g kisele pavlake, 275 ml toplog mleka, 45 g otopljenog putera
Za posip: 150 g braon šećera, 2 kašićčice cimeta, 1/4 kašičice klinčića
i još : 100 g otopljenog putera
Sastojci za glazuru: 150 g prah šećera, 2 do 3 kapi prirodnog ekstrakta pomorandže, 2 kašičice mleka ili soka od pomorandže

Priprema:  Prosejati brašno i so i napraviti udubljenje u sredini..
Zagrejati mleko, dodati kvasac, kašičicu šećera i 1 punu kašiku brašna, promešati i ostaviti na toplom mestu da se kvasac podigne.
Otopiti puter i ostaviti da se prohladi.

U udubljenje sipati kiselu pavlaku, vanilin šećer, otopljeni puter i narasli kvasac i zamesiti testo. Testo se treba mesiti malo duže. Ja to radim mikserom i na kraju samo domesim testo rukom.
Testo je meko i treba da se ne lepi za ruke, ako je potrebno, dodavati po vrlo malo brašna samo dotle dok testo ne prestane da se lepi za ruke.
Oblikovati testo u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja, vratiti nazad u vanglicu, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Naraslo testo podeliti na pola.
Radnu površinu posuti gustinom i rastanjiti testo u kocku, debljine oko pola cm. Premazati sa polovinom otopljenog putera.
U jednoj zdeli izmešato šećer, cimet i samleveni klinčić
Posuti sa polovinom te količine preko testa premazanog puterom.
Zaviti u rolat.
Kalup za kuglof dobro premazati otopljenim puterom.
Rolat iseći na parčiće oko 6 do 7 cm dužine i ređati ih, jedno parče isečena strana da je do ivice kalupa, drugo parče da je popreko i opet prvo sečena stranica do ivice kalupa i tako dok imate rolnica.
Sad uzeti drugi deo testa i sve isto uraditi kao i sa prvim delom testa.
Sad, kad ređate parčiće ređati ih , tamo gde je bio deo prema ivici, staviti parče popreko, a tamo gde je popreko staviti ivice da su prema kalupu..nadam se da ćete se snaći sa ređanjem. Žao mi je što ovaj deo nisam uslikala, mislila sam da će vam biti dovoljno jasno ovo što sam vam opisala.

Tako pripremljen kuglof prekriti tankom providnom folijom i ostaviti da još jednom naraste.
Uključiti rernu na 165°C i peći kuglof oko 45 do 55 minuta.
Pečeni kuglof ostaviti kratko da se ohladi, i onda okrenuti kalup, kuglof će sam ispasti iz kalupa.
Ostaviti da se kratko ohladi a dok se kuglof hladi, napraviti preliv.
Ja nisam veliki ljubitelj ovih preliva, ali ovde biste zaista trebali da prelijete ovaj kuglof sa ovim prelivom.


Preliti kašičom u tankim mlazevima preko kuglofa.
Iseći na parčiće i poslužiti uz kafu ili čaj a ovo bi idealno bilo i za doručak uz toplu šolju mleka.


U testo nisam dodavala šećer jer za nas je bilo dovoljno to što je bilo u posipu i prelivu, ali vi, ako mislite da vam to nije dovoljno, onda dodajte šećer u testo.
Ja sam ovaj kuglof poslužila sa sokom od jabuka, koji sam napravila ovako:
Oljuštiti jabuke i sve ljuske i semenke staviti u šerpicu, naliti sa vodom i kuvati oko 20 do 25 minuta.
Jabuke su mi trebale za pitu, te sam ih izrendala, iscedila jabuke i koristila sam ih za pitu, a sok koji je ostao od jabuka dodala sam u sok/ čaj od kora jabuka, koji sam prethodno procedila, dodala sam punu kašiku limunovog soka, malo tečnog meda ( ja ne volim mnogo slatko i meni je sasvim bilo dovoljno slatko ) i sipala sve u manje flašice od po pola litra i čuvam u frižideru.Poslužiti dobro rashlađeno.

Ako želite, pripremite rolnice, dobro ih pokrite i ostavite preko noći u frižider, sutra ujutru ih izvaditi i ostaviti na toplom mestu da narastu a narašće one malo i preko noći..kad su narasle, peći ih po uputstvu.


Prijatno!!!!

3 коментара:

  1. Hvala Petra....mi smo oduševljeni i pojedosmo ga na brzinu.

    ОдговориИзбриши
  2. Одговори
    1. Hvala Damira...nekad ne vidim komentare, blogger je ranije obaveštavao putem email kad neko komentariše post, sada to više ne vidim i nekad kasnim sa odgovorom...

      Избриши