уторак, 12. фебруар 2019.

Galette sa gljivama i jajetom

Galete vam mogu biti sa slanim ili slatkim punjenjem, kod nas su ovog puta bile slane i mi smo ih imali za ručak.


Sastojci za testo: 160 g sve namenskog brašna, 113 g hladnog putera, 3 g soli, 60 ml ledene vode
Sastojci za fil: 500 g šampinjona, 2 manje glavice crnog luka, 3 čena pasiranog belog luka, svežeg timijana, 3 kašike maslinovog ulja, 100 g izrendanog  gruyere sira, po ukusu so i biber i 4 manja jaja, 1 jaje za premazivanje testa

Priprema: Prvo pripremiti testo za galete. Prosejati brašno i dodati so i hladan puter, koji ste isekli na kockice. Rukama sjediniti hladni puter sa brašnom i kad ste dobili mrvičasto testo dodati 4 kašiku ledene vode i sjediniti testo sa vodom.
Isipati na radnu površinu i testo oblikovati u kuglu, nožem raseći na 4  dela, svaki deo oblikovati u kuglu , malo spljeskati i zaviti svaki deo u providnu foliju.
Ostaviti da odstoji u frižideru najmanje pola sarta a može i duže.


U veći i dublji tiganj sipati maslinovo ulje, zagrejati i na zagrejano ulje dodati sitno iseckan luk i pržiti na osrednjoj temperaturi dok luk ne omekša.
Za to vreme očistiti i iseći na listiće šampinjone, dodati omekšalom luku i pržiti dok sva voda ne uvri ali morate malo češće da promešate da vam luk ne izgori.
Pred kraj dodati sitno iseckan peršun, timijan, pasirani beli luk, so i biber, promešati i skloniti sa ringle. Ostaviti da se sve dobro ohladi.
Za to vreme izrendati sir na krupniju stranu.

Izvaditi testo, radnu površinu blago posuti sa gustinom, malo posuti preko testa i rastanjiti u prečnik od 20cm.
Na sredinu testa staviti 25 g izrendanog sira, preko sira staviti četvrtinu fila od šampinjona i prekriti testo svuda okolo šampinjona.
Premazati sa umućenim jajetom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.
Izvaditi iz rerne, pomeriti malo pečene šampinjone okolo testa i u sredini sipati po jedno manje jaje, ako je jaje veliko, odvaditi malo belance i sipati ostatak. Posoliti i pobiberiti i vratiti nazad u rernu i peći još desetak minuta ili onoliko koliko volite da vam je žumance pečeno. Mi volimo kad je žumance rovito.


Pečene galete izvaditi iz rerne, posuti seckanim peršunom ili timijanom i poslužiti uz salatu po vašem izboru.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар